Categorieëen

Een spieraam op de juiste manier in een fotokader monteren

Een doek in een fotokader bevestigen

U hebt uw doek op een spieraam gespannen en wilt het kunstwerk aan de muur hangen? Hier kunt u lezen waarom het beter is uw doek met een kader aan de muur te hangen en welke kaders het meest geschikt zijn.

Daarnaast leggen we uit hoe u het spieraam in een fotokader monteert in de instructies in 3 stappen „Het spieraam in een fotokader monteren“. Ook leest u welk gereedschap en welke schroeven u nodig hebt voor de montage. Lees nu verder voor de eenvoudige montage van de kader.

Kaders voor bespannen spieramen hier ontdekken

Waarom is het beter uw doek in te kaderen?

Natuurlijk kunt u een doek zonder kader aan de muur hangen. U kunt de hangers ook rechtstreeks op de achterkant van de spielatten schroeven. Deze optie is echter niet optimaal en er zijn twee redenen waarom u uw canvas beter inkadert – esthetiek en bescherming.

Een motief is pas optisch compleet met een kader, of het nu een foto, een tekening of een olieverf- of acrylschilderij is. Bij doeken is er nog een ander aspect dat te maken heeft met de creatie van het kunstwerk op doek. Veel kunstenaars werken met een doek dat is opgespannen op een spieraam, wat betekent dat ze vooral de voorkant schilderen, maar niet of nauwelijks de buitenranden van het doek. De onbeschilderde, witte buitenranden kunt u achter een fotokader verbergen. Tot zover de esthetiek.

En hoe beschermt de kader het doek? Allereerst biedt de kader het motief een zekere mate van bescherming tegen stoten. Maar een ander belangrijk punt is de achterkant: De profielen omsluiten het doek ook van achteren en voorkomen dat het tegen de muur schuurt.

Wilt u uw op spieraam gespannen doek ook inkaderen, zodat het er nog mooier uitziet en u er nog langer van kunt genieten? Lees dan verder en ontdek welke fotokaders geschikt zijn.

Het doek ziet er nog mooier uit in een fotokader.

Dat is de juiste fotokader voor een doek

Een doek dat is opgespannen op een spieraam is duidelijk dikker dan een motief op papier. De meeste spielatten zijn tussen 15 mm en 20 mm hoog en daarom hebt u een fotokader nodig met een sponning die hoger is dan de spielat.

Naast de sponninghoogte moet u er bij aankoop van de fotokader ook op letten dat het een zogenaamde lege kader is, d.w.z. een fotokader zonder glas en zonder achterwand. Omdat het motief in de kader al stabiel genoeg is, is een achterwand voor de montage niet nodig. Als u een olieverf- of acrylschilderij wilt inkaderen, doet u dat beter zonder glas.

Door de temperatuurschommelingen waaraan het motief binnenshuis wordt blootgesteld, kan de verf van consistentie veranderen en aan het glas blijven plakken. Achter glas kan de lucht ook niet zo goed circuleren, waardoor de verf geleidelijk uitdroogt en afbrokkelt.

U kunt trouwens ook kiezen voor een bakkader voor doeken in plaats van een kader met sponning.

Gereedschap en hulpmiddelen voor de bevestiging van een spieraam

Uw doek ziet er dus niet alleen beter uit met een fotokader, het is er ook beter in beschermd. Voordat u met inkaderen begint, hebt u de volgende gereedschappen en hulpmiddelen nodig:

  • het opgespannen doek
  • een fotokader met een hoge sponning en in het formaat 60×60 van uw doek
  • een meetlat of een liniaal
  • een potlood
  • een schroevendraaier
  • 4 z-clips plus bijpassende schroeven
  • Alternatief voor de z-clips, 4 spieraamplaatjes plus passende schroeven.
  • 1 boormachine voor de alternatieve montagetechniek met de z-clips
  • 1 zaagtandhanger plus twee schroeven voor de bevestiging

Opmerking over de z-clips of spieraamplaatjes: U kunt het doek dat is opgespannen op een spieraam met z-clips of met spieraamplaatjes aan de bakkader bevestigen. Dit zijn twee verschillende montagemogelijkheden, geen van beide is beter of slechter dan de andere. In ons artikel laten we u kennismaken met beide ophangtechnieken, zodat u zelf kunt beslissen welke het beste bij u past.

Hebt u alles? Dan kunt u beginnen met stap 1 – de spieraamplaatjes aan de kader vastschroeven.

U hebt spieraamplaatjes, een boormachine, een zaagtandhanger en schroeven nodig.

Stap 1: De spieraamplaatjes aan de kader vastschroeven

Benodigd gereedschap: Meetlat of liniaal, 4 spieraamplaatjes en schroeven, schroevendraaier

In stap 1 leggen we uit hoe u de spieraamplaatjes aan de kader bevestigt. Eerst laten we u zien hoe u de spieraamplaatjes gebruikt. Draai hiervoor de kader met de achterkant naar boven en meet het midden van de profielen af. Nadat u het midden hebt opgemeten, kunt u de spieraamplaatjes aan de binnenkant van de kaderprofielen vastschroeven.

De langwerpige kant komt naar beneden zodat de tong naar boven wijst. Laat onder de buitenrand van het profiel 1 tot 2 millimeter vrij en schroef de plaatjes niet te dicht tegen de rand, zodat ze later niet buiten het profiel uitsteken.

Tip AllesLijsten.be: In plaats van schroeven kunt u ook kleine nagels gebruiken en deze voorzichtig in de kader slaan. Door het hameren is de kader echter onderhevig aan trillingen, daarom geeft ons team de voorkeur aan de oplossing met schroeven. Zodra u de vier spieraamplaatjes hebt vastgeschroefd, kunt u verdergaan met stap 2 „Het motief in de kader leggen“.

De spieraamplaatjes kunt u het beste bevestigen met een boormachine.

Stap 2: Het motief in de kader leggen en de spieraamplaatjes omklappen

Benodigde hulpmiddelen: Motief en kader, schroevendraaier, 4 schroeven voor de plaatjes

Nadat u het motief in de kader hebt gelegd, kunt u de tongen van de spieraamplaatjes omklappen, op het spieraam leggen en vastschroeven. Nu is het op een spieraam opgespannen doek stevig in de fotokader gemonteerd en klaar om aan de muur te worden gehangen. Hoe dat gaat, leggen we uit in stap 3 „Zaagtandhanger aanbrengen“.

Lees de uitleg in het volgende punt, als u kiest voor de alternatieve montagetechniek met z-clips.

Nadat u het motief in de kader hebt gelegd, kunt u de tongen van de spieraamplaatjes omklappen en op het spieraam leggen.

Alternatieve montagetechniek met z-clips

Benodigd gereedschap: Z-clips plus schroeven, meetlat of liniaal, boor

We willen u ook graag de alternatieve montagetechniek met z-clips tonen, zodat u zelf kunt beslissen welke oplossing het beste bij u past. Als u de voorkeur geeft aan de z-clips i.p.v. de spieraamplaatjes, begin dan eerst met de stap “Het motief in de kader leggen”. Plaats de z-clips in het midden van elk profiel. Boor de z-clips aan de fotokader. Boor vervolgens de eerste z-clip aan het spieraam, ga verder aan de tegenoverliggende kant totdat u uiteindelijk de laatste twee z-clips aan het spieraam boort.

Het doek is nu stevig in de kader bevestigd – in de volgende stap „Zaagtandhanger aanbrengen“ leest u hoe u de kader aan de muur bevestigt.

Z-clips vindt u bij een speciaalwinkel of doe-het-zelfwinkel.

Stap 3: Zaagtandhanger aanbrengen

Benodigd gereedschap: Schroevendraaier, 1 zaagtandhanger plus 2 schroeven

Leg de fotokader neer met de achterkant naar boven. Meet het midden van het bovenste kaderprofiel. De zaagtandhanger is een langwerpige wandhaak met kartels waarin de nagel op de muur kan worden geschoven. Bevestig de langwerpige zaagtandhanger in het midden van het profiel met twee schroeven.

Nu kunt u uw ingekaderde canvasdoek ophangen.

De zaagtandhanger wordt in het midden van het profiel vastgemaakt.

Het kant-en-klare ingekaderde canvasdoek verfraait uw muur

Klaar – Uw kant-en-klare ingekaderde canvasdoek verfraait uw muur! We hopen dat de instructies in 3 stappen „Zo bevestigt u uw doek in een fotokader“ nuttig voor u zijn. Ons team van AllesLijsten.be wenst u veel plezier met uw ingekaderde motief.

Verder van deze thema