Categorieëen

Schilderen op nummer
De creatieve hobby voor meer ontspanning

„Kunst wast de ziel schoon van het stof van het alledaagse leven“ Pablo Picasso.

Schilderen op nummer is een creatieve vrijetijdsbesteding die ontspant en uiting geeft aan onze creativiteit en reislust. Bovendien kan het voor afwisseling zorgen, alleen of in het gezin, want schilderen op nummer is er zowel voor volwassenen als voor kinderen. U bent op zoek naar een nieuwe hobby? Het goede nieuws is: Deze activiteit is ook geschikt voor beginners in de schilderkunst. Lees hier ook welke positieve effecten deze hobby heeft op onze mentale gezondheid. Voor iedereen die in kunst geïnteresseerd is, is er aan het eind van de tekst nog een extraatje: U komt alles te weten over de ontstaansgeschiedenis en we vertellen u welke beroemdheden in de ban waren van schilderen op nummer.

Baklijst KOMODO

Tip AllesLijsten.be

Schilderen op nummer is een leuk cadeau-idee. Naast de vele verschillende sjablonen die door de leveranciers worden aangeboden, kunt u ook uw eigen foto laten afdrukken. Wat dacht u misschien van de zelfgeschilderde trouwfoto voor uw jubileum?

Persoonlijke kamerdecoratie

Met een zelfgeschilderd motief wordt uw kamerdecoratie nog persoonlijker. Dan hebt u alleen nog de juiste lijst nodig! Lees hier alles over de geschikte lijstformaten, profielhoogten en inlijstglazen.

Gewoon mooie plaatjes schilderen? Zo werkt schilderen op nummer

U droomt ervan creatief te zijn, maar uw innerlijke criticus hindert u aan de slag te gaan? Er is inderdaad moed voor nodig om met schilderen te beginnen. Dit is vooral het geval wanneer de nodige knowhow ontbreekt (combinatie van passende kleuren, verhouding van schaduw en licht, perspectief en nog veel meer). Met schilderen op nummer kunt u deze onzekerheid gerust opzijschuiven.

De eerste drempel bij schilderen op nummer is bij bestelling al uit de weg geruimd. U hoeft niet naar een winkel met kunstenaarsbenodigdheden te gaan om potjes verf en andere benodigdheden te kopen. Fabrikanten van schildersets voor schilderen op nummer sturen het canvas op samen met kleine potjes verf in exact de kleuren die u voor uw schilderij nodig hebt. Ook de passende kwasten worden meegeleverd.

U ontvangt de set zodra u uw favoriete motief bij de fabrikant naar keuze hebt gekozen. Deze drukt op een doek of op vast papier lijnen en genummerde vakjes die samen de contouren vormen van het motief dat u hebt gekozen. Elk nummer correspondeert met een kleur die de fabrikant ook heeft genummerd. Zo weet u meteen welke kleur bij welk vak past. De bijgeleverde verf is acryl- of olieverf, omdat daarmee de voorgedrukte lijnen en cijfers het best kunnen worden overschilderd. Schilder de vakjes met de juiste kleuren. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van het motief zijn er grotere of kleinere vakjes, de passende kwasten worden meegeleverd. Geleidelijk neemt het schilderij de vorm aan van het oorspronkelijke motief en u zult een succesgevoel ervaren. Het resultaat is een perfecte kopie van het origineel - een perfecte kennismaking met de schilderkunst!

Reizen, verlangen naar totale ontspanning, verre landen? Schilderen op nummer is een troost

Gedecoreerde muren creëren een gevoel van welzijn

Als u deze drie vragen met ja kunt beantwoorden, dan hebt u dringend behoefte aan vakantie:

Zinkt u weg in de grauwe alledaagsheid in plaats van in de zee naar schelpen te duiken? Klaagt u over een stijve onderrug in plaats van te ontspannen in uw strandstoel? Wordt u 's morgens in de metro door vreemden tegen het lijf gelopen in de strijd om de laatste zitplaats in plaats van met de plaatselijke bevolking gezellig iets te drinken?

Maar wat te doen als u echt ontspanning nodig hebt en uw jaarlijkse vakantie nog ver weg is? Ons medicijn tegen frustratie en stress heet schilderen op nummer.

Uit een studie uit 2020 van het analyseplatform „App Annie“ blijkt dat de gemiddelde gebruiker 3,7 uur per dag met zijn smartphone doorbrengt. Gedurende deze tijd worden de hersenen voortdurend blootgesteld aan inhoud die ze moeten verwerken. Dit vermoeit de geest en creëert tegelijkertijd een gevoel van ontevredenheid. Het blauwe licht van de schermen is belastend voor de ogen. Het is logisch dat onze hersenen en ogen behoefte hebben aan rust. Bij deze handarbeid concentreert u zich volledig op het motief en blokkeert u alle andere invloeden van buitenaf. Dat creëert een gevoel van welzijn en vermindert stress. U zult snel vooruitgang zien en uiteindelijk zult u een kunstwerk hebben dat u zelf hebt gemaakt. Dit creatieve proces geeft voldoening en de prachtige stads- en landschapsfoto's van schilderen op nummer zullen u over uw reislust heen helpen.

“Just let go, and fall like a little waterfall” Bob Ross,
in The Joy Of Painting.

Grijze cellen creëren kleurrijke kunstwerken

„Train Your Brain!“

Op grond van deze waarnemingen is schilderen ook een erkende vorm van therapie. Het gevoel in het hier en nu te arriveren en gefocust te zijn bevordert de concentratie en de eigen creativiteit. Een studie van de Friedrich-Alexander-Universiteit Erlangen-Nürnberg kan zelfs aantonen dat tijdens het schilderen het angstcentrum in de hersenen pauzeert. We voelen dit ook in ons eigen lichaam: We ontspannen, onze stemming verbetert en onze zorgen raken op de achtergrond. Het is ook bewezen dat tekenen de fijne motoriek verbetert. Bij het schilderen op nummer oefent het gecontroleerd inkleuren van kleine vakjes langs fijne lijnen de behendigheid, of beter gezegd, de hand-oog coördinatie. De wetenschap is daarentegen wat onzekerder over de feitelijke invloed van schilderen op de hersenen. Men heeft vastgesteld dat kunstenaars en mensen die veel schilderen meer grijze stof in hun hersenen hebben. Deze is verantwoordelijk voor het verwerken van informatie en wordt in verband gebracht met intelligentie - men spreekt niet voor niets van „de grijze cellen laten werken“. Daarom wordt waarschijnlijk het creatief denkvermogen gestimuleerd. Door te schilderen, zo wordt aangenomen, is de mens meer geneigd te experimenteren, waardoor hij mentale flexibiliteit en vrijheid verkrijgt. De verschillende moeilijkheidsgraden maken het tot een ontspannend tijdverdrijf voor het hele gezin. In plaats van naar het televisiescherm te staren, kunt u samen met uw partner en kinderen de verfkwast hanteren.

De voordelen van schilderen op nummer op een rij

Plezier aan het schilderen
  1. Schilderen op nummer is geschikt voor zowel beginners als gevorderden en afhankelijk van de grootte van de vakjes en de motieven kan het zowel volwassenen als kinderen boeien.
  2. Schilderen op nummer is praktisch: De schildersets bevatten een bedrukt doek, passende penselen en kleurpotjes (naargelang de bestelling zelfs met spieramen).
  3. Een zelfgeschilderd motief is een mooi cadeau-idee.
  4. De ingelijste schilderijen decoreren de muren van de kamer op een persoonlijke manier.
  5. Schilderen geeft een gevoel van welzijn: Het vermindert stress, bevordert de concentratie en de handvaardigheid en stimuleert de eigen creativiteit.
  6. Deze ontspannende vrijetijdsbesteding is zowel leuk samen als alleen en brengt afwisseling in het dagelijks leven.

Uitstel is geen afstel

Zelfs als u momenteel strak geplande werkdagen hebt, kunt u toch voor wat afwisseling zorgen met een nieuwe hobby. Dus waarom niet van de nood een deugd maken: Wek de kunstenaar in u! Schilderen op nummer is een creatieve vrijetijdsbesteding die ons tot rust brengt en ons tevreden stelt in moeilijke tijden. De creatieve hobby is geschikt voor zowel beginners als gevorderden in de schilderkunst. Een positief resultaat is het schilderij dat tijdens het proces ontstaat en waarmee we onze vier muren kleurrijker en mooier kunnen maken. Zolang u nog niet op de trein kunt stappen naar avontuurlijke vreemde landen, gaat de reis naar het rijk der dromen. Dankzij schilderen op nummer.

Kennis verdiepen

Geschiedenisfanaten en liefhebbers van kleine anekdotes, opgelet: Wat volgt is aan u gericht!

Hoe is schilderen op nummer ontstaan?

„Ik wou dat ik zoiets kon uitvinden als de spijkerbroek Iets waardoor je niet vergeten wordt. Een massa-product“ Andy Warhol.

Alles begint in het jaar 1949 in Detroit, VS. Max Klein is eigenaar van de Palmer Paint Company, een bedrijf gespecialiseerd in kleurboeken voor kinderen. Om het klantenbestand meer naar volwassenen uit te breiden neemt Max Klein de jonge schilder Dan Robbins in dienst. Hij moest motieven ontwerpen om in te kleuren, maar de vraag was hoe. Robbins stuitte op een tekst die de sleutel tot de oplossing was: Daarin werd beschreven hoe de Italiaanse renaissancekunstenaar Leonardo da Vinci onderdelen van zijn doeken van nummers voorzag, zodat zijn leerlingen ze konden invullen met specifieke kleuren. Maar dat is... precies, schilderen door nummer! Waarom deze methode niet aanpassen aan de tijdgeest en de vreugde van deze moeilijke kunst voor iedereen, jong en oud, toegankelijk maken? Dit lumineuze idee werd al snel gevolgd door de eerste schildersets, de „craft master“.

Hoe zagen de eerste schilderen-op-nummer motieven eruit?

Succes bleef echter uit. Het eerste door Robbins ontworpen motief, het zogenaamde "Abstract no. 1“, een stilleven in de stijl van het kubisme, verkocht slecht. Merkwaardig, omdat het motief immers ideaal leek voor schilderen op nummer. In deze stijl vloeien de kleuren niet in elkaar over, zodat motieven die in kleine kleurvlakken kunnen worden verdeeld, beter geschikt zijn. Maar noch Max Klein noch Dan Robbins lieten zich door deze mislukking ontmoedigen. Uiteindelijk waren het motieven van landschappen en dieren die verkochten als zoete broodjes. Honderden werknemers werden in dienst genomen om aan de steeds groeiende vraag naar nieuwe motieven te voldoen. Op het absolute hoogtepunt verkocht het bedrijf 50.000 setjes per dag. In 1955 werden in het hele land in totaal 20 miljoen schildersets verkocht die zelfs in het Witte Huis terechtkwamen: De Amerikaanse president Dwight D. Eisenhower maakte er geen geheim van dat hij de weinige momenten van ontspanning vulde met schilderen op nummer.

Schilderen op nummer verovert de wereld, gisteren en vandaag

Al snel sloeg het idee over naar Europa, waar het creatieve tijdverdrijf ook in Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk groot succes kende. De Amerikaanse landschappen lieten de Europese kopers echter koud en ook in dit geval werden de motieven aangepast aan de smaak van het publiek ter plaatse. In Engeland bijvoorbeeld was de schilderset met het motief van de geboorteplaats van William Shakespeare een echte bestseller. Ook de klassiekers van de Europese schilderkunst waren erg populair. Het laatste avondmaal van Leonardo da Vinci - deze naam werd eerder genoemd - was overal een zeer geliefd motief voor schilderen op nummer.

Ook hier is de stijl van de tijd doorslaggevend: Intussen zijn er ook kopieën van straatkunst of motieven die door reisbloggers van Instagram zijn overgenomen en fan art (filmscènes en personages uit films). Er zijn ook kopieën van beroemde kunstenaars, in het bijzonder kopieën van de schilderijen van Vincent van Gogh.

Is dat al kunst? Andy Warhol en schilderen op nummer

De naam Andy Warhol wordt in de eerste plaats geassocieerd met popart; denk maar aan de 32 doeken met Campbell's Soup Cans of het Marilyn Diptych, die met zeefdruktechnieken tot stand kwamen. Minder bekend, maar net zo typisch voor popart, is Warhols serie van vijf doeken getiteld "Do It Yourself". De bewust onafgewerkte schilderijen, bestaande uit genummerde vlakken, ontstonden in 1962, hetzelfde jaar als de Campbell’s soepblikken! Hierop zijn onder andere een zeegezicht met boten op de voorgrond en een huis langs de weg, bloemen of een viool afgebeeld. Parodie, oneigenlijk gebruik, hommage: er wordt veel gespeculeerd over de bedoeling van de kunstenaar, maar het valt niet te ontkennen dat er een conceptueel kunstenaar van het kaliber van Warhol voor nodig was om wat in de huiselijke sfeer thuishoorde een plaats in het museum te geven. Immers, schilderen op nummer had nooit een ander doel gehad dan dat van een pretentieloze hobby.

Schilderen op nummer is vintage

Als hobby raakte schilderen op nummer vanaf de jaren zestig en zeventig geleidelijk in vergetelheid. De Do-It-Yourself schilderijen gesigneerd door Warhol daarentegen, zijn de geschiedenis ingegaan. Ze worden niet alleen tentoongesteld in Pittsburgh, de geboortestad van de kunstenaar, maar ook in verschillende musea in Europa. De laatste tijd kan een merkwaardig fenomeen worden geconstateerd: Zelfs anonieme schilderijen die tijdens deze twee decennia zijn ontstaan, worden nu beschouwd als echte collectors items! Ze zijn afkomstig uit de dozen van rommelmarkten en garageverkopen en voldoen aan alle voorwaarden om vintage-liefhebbers gelukkig te maken: Ze zijn zeldzaam, authentiek, Amerikaans, populair en heel fifties en pakken groot uit met de spirit van Warhol, ook al is het dan een later toegevoegde meerwaarde.

Verder van deze thema