Categorieëen

Brandpreventieframe
Vuurbestendige lijsten garanderen meer veiligheid

Lijsten voor preventieve brandbeveiliging

Brandpreventie is een belangrijk onderwerp. Om de gevaren zo laag mogelijk te houden is een brandbeveiligingsconcept nodig, vooral in scholen en openbare gebouwen. Het doel hiervan is het voorkomen van brand en het tegengaan van de verspreiding van brand. Brandpreventie is een must in hotels, scholen en bij de overheden. De schade veroorzaakt door branden kan enorm zijn. Juist daarom is preventieve brandbeveiliging tegenwoordig zo belangrijk.

Frames en lijsten vallen ook onder het concept van preventieve maatregelen voor een veilige omgeving. Misschien is het idee dat er brand ontstaat op de wand niet zo bekend. Meestal zijn het eigenlijk spullen als een prullenbak die in brand vliegen. Het vuur kan zich echter tot aan de muur uitbreiden. Het kan over een lijst tot aan het plafond worden uitgespreid. Om dit risico te verminderen en de brandontwikkeling tegen te gaan, spelen lijsten daarom ook een cruciale rol. Het is bewezen dat speciaal vervaardigde brandwerende lijsten de verdere verspreiding van brand voorkomen.

Brandpretentie lijsten worden gebruikt in gebouwen met openbare toegang, zoals:

Stadhuizen

Gebouwen van de gemeente

Scholen

Vliegvelden

Bibliotheken

Politiegebouwen

Gevangenissen

Ziekenhuizen

Verpleging en bejaardentehuizen

Belangrijke informatie over het gebouw is ook voor het geval dat er brand ontstaat, gegarandeerd:

Een vitrinekast met het bouwplan en alle nooduitgangen moet brandwerend zijn. Vluchtroutes moeten vrijgehouden worden zodat het gebouw indien nodig geëvacueerd kan worden.

De verschillende typen brandpreventie

Niet elke brandbeveiliging is dezelfde. Er zijn vlamvertragende materialen zoals kunstharspleister of niet-brandbare materialen zoals beton. Om de mate van brandpretentie te bepalen, zijn er verschillende brandklasse-onderdelen die de ontvlambaarheid van het betreffende materiaal beschrijven.

Overzichtslijst van de bouwmateriaal categorieën:

 • Bouwmateriaal categorie A1 of A2: niet brandbar
 • Bouwmateriaal categorie B1: vlamvertragend
 • Bouwmateriaal categorie B2: van normale ontvlambaarheid
 • Bouwmateriaal categorie B3: ontstekingsgevaarlijk

Vuurtest A1- Brandpretentie frame met de brandweer

Samen met de vrijwillige brandweer durfden we bij AllesRahmen.de resp. alleslijsten.nl de vuurproef aan. Volgens de Duitse brandpretentiesvoorschriften, die trouwens tot de strengste ter wereld behoren werd in het onderzoek het brandgedrag van een gewoon aluminium frame en dat van het A1 brandpretentieslijst "Econ breed" met ESG veiligheidsglas van het merk Mira getest. Wat was het resultaat? Ziet u zelf wat voor veiligheid een onbrandbaar lijstje biedt in vergelijking met een conventioneel lijstje van aluminium strips:

Brandpretentie frames in overzicht

Voor een beter overzicht hebben we de verschillende brandwerende lijsten van verschillende fabrikanten samengesteld.

Onbrandbare lijsten van de bouwmateriaal categorie A1

De fabrikant Mira biedt drie verschillende aluminium lijsten aan, die uitsluitend gemaakt zijn van niet-organische componenten en geen brandbare componenten bevatten. Deze aluminium frames voldoen daarom aan de hoogst mogelijke eisen op het gebied van brandveiligheid en zijn geclassificeerd als niet brandbaar.

A1 Brandschutzrahmen mit eckigem Profil

A1- Brandpretentie lijsten Econ rond

 • smal en halfrond profiel van aluminium
 • 2 mm glas met randafwerking garandeert een veilige beeldwisseling zonder risico op verwondingen
 • Achterwand van brandwerende aluminium plaat
 • stevige veerklemmen met vering voor moeiteloze beeldwisseling

A1 Brandpretentie lijsten Econ vierkant

 • smal en halfrond profiel van aluminium
 • 2 mm glas met randafwerking garandeert een veilige beeldwisseling zonder risico op verwondingen
 • Achterwand van brandwerende aluminium plaat
 • stevige veerklemmen met vering voor moeiteloze beeldwisseling

A1 Brandpretentie lijsten Econ breed

 • smal en halfrond profiel van aluminium
 • 2 mm glas met randafwerking garandeert een veilige beeldwisseling zonder risico op verwondingen
 • Achterwand van brandwerende aluminium plaat
 • stevige veerklemmen met vering voor moeiteloze beeldwisseling
Enkelvoudig veiligheidsglas
Het Econ-brede model in de formaten 30 x 40 cm, 50 x 70 cm en 70 x 100 cm is op aanvraag ook verkrijgbaar met enkelvoudig veiligheidsglas. Dit glas breekt niet in scherpe splinters onder hoge belasting, maar in onschadelijke, zeer kleine en stompe stukken. Enkelvoudig veiligheidsglas wordt onder andere gebruikt voor autoruiten en glazen deuren om het risico op letsel te voorkomen.

Vlamvertragende lijsten van de bouwmateriaal categorie B1

De B1- Brandpretentie lijsten zijn gemaakt van nauwelijks ontvlambare materialen en remmen de verspreiding van een brand in geval van vuur. Lijsten van bouwmateriaal categorie B1 voldoen aan de eisen van de meeste publieke inrichtingen.

 • vier verschillende aluminium profielen om uit te kiezen
 • twee verschillende glasversies:
  - Floatglas glanzend 2,4 mm,
  - Floatglas aan één zijde gematteerd 2,4 mm (anti-reflectie),
  - Enkelvoudig veiligheidsglas op aanvraag.
 • De beeldwisseling wordt uitgevoerd volgens het principe van het magnetische frame van de merk Halbe
 • uiterst stabiele en exacte verwerking
 • geen tekenen van slijtage, zelfs niet bij frequente beeldwisselingen

Gecertificeerd Brandpretentie frame B1

Volgens het testrapport zijn de gebruikte materialen "niet brandend druipend / afvallend" en dus ideaal voor gebruik in scholen, publieke inrichtingen en alle andere openbare gebouwen.

De brandwerende vouw- of snapframes zijn gemaakt van hoogwaardig aluminium. De zilverkleurige geanodiseerde strips zijn uiterst licht en veelzijdig. De foto of beeldmotieven kunnen binnen enkele seconden via de voorkant van de lijst worden uitgewisseld. Gewoon de aluminium profielen uitklappen, de poster, beeld veranderen, de profielen weer sluiten – klaar is Kees!

 • Snapframes verkrijgbaar in verschillende profielbreedtes
 • Geschikt voor binnengebruik
 • horizontale of verticale ophanging mogelijk
 • Achterwand van thermisch verzinkt plaatstaal
 • 1 mm dikke posterafdekking van vlamvertragend polycarbonaat (B1-conform)
 • Levering inclusief montagemateriaal

B1-Aluminium lijst van Halbe

Brandpetentie snapframe

Brandpretentie lijsten Structuur

Er zijn brandpretentie frames van bouwmateriaalcategorie B1, die vlamvertragend zijn. Lijsten van bouwmateriaalcategorie A1 bestaan volledig uit onbrandbare componenten zoals metaal en glas, die alleen bij hoge warmte, bijv. expansie, een materiaalverandering ondergaan. Lijsten van de brandbeveiligingescategorien zijn verkrijgbaar in de vorm van conventionele lijsten, maar ook als vouw- of snapframes of vitrines. Dus er is de juiste voor elke behoefte.

De verschijning van de brandpretentie frames

Uitwendig verschilt het brandpretentie frame nauwelijks van een conventioneel aluminiumframe. U hoeft dus geen esthetische concessies te doen; de schoolgang kan nog steeds prachtig worden ingericht met foto's van studenten en aankondigingen in universiteitsgebouwen kunnen op een nette manier worden gepresenteerd.

Het glas in de brandpretentie frames

Naast de brandbeveiliging speelt ook de veiligheid op andere gebieden een grote rol. Om deze reden is een veelgestelde vraag van onze klanten waarom het brandbeveiligingsframe niet met breukvast synthetisch glas wordt geleverd. Vooral in kleuterscholen en scholen is dit een belangrijk punt. Hoewel synthetisch glas onbreekbaar is, is het niet brandwerend. Het voldoet dus niet aan de noodzakelijke eisen op het gebied van brandbeveiliging. Daarom is alleen normaal glas geschikt voor een brandwerende lijst. Enkelvoudig veiligheidsglas is het alternatief. Dankzij een speciale warmtebehandeling heeft dit speciale glas een verhoogde stoot- en slagvastheid en biedt het dus de hoogst mogelijke bescherming.

Brandpretentie frames bestellen

De brandpretentie frames zijn speciale artikelen, die meestal niet in voldoende mate op voorraad zijn. Door de speciale onderdelen zoals de metalen achterwand of het enkelvoudige veiligheidsglas moet u rekening houden met een langere levertijd voor de brandpretentie lijsten.

Verder van deze thema