Categorieëen

Ronde en ovale kaders
Het hoeft steeds vierkant te zijn.

Bent u het beu om overal hoeken en randen te zien? Wat de lijsten betreft, is er meer dan één overtuigend alternatief. We hebben het hier over ronde en ovale frames.

Concentratie op de belangrijkste zaken

Met de uitvinding van de draaitechniek voor houtbewerking in de 16e eeuw was het vanaf dat moment ook mogelijk om gebogen vormen uit te werken. Ovale en ronde lijsten werden op grotere schaal populair, vooral met de opmars van de fotografie vanaf het midden van de 19e eeuw. Ze zijn ideaal voor de indrukwekkende presentatie van beelden.

Of het nu geschilderd, getekend of gefotografeerd is, in een ronde of ovale omlijsting komt het gezicht van een persoon in het middelpunt van de belangstelling te staan, de ogen, waarvan bekend is dat ze de meest eigenheid uitdrukken - vandaar het gezegde dat de ogen de "spiegel van de ziel" zijn - kunnen zo hun volledige kracht ontplooien. Ronde of ovale lijsten zijn gemaakt van hout of kunststof. De modellen variëren van eenvoudig tot ongewoon en luxueus. Zelfs barokke, vegend gebeeldhouwde en versierde kaders zijn mogelijk in ovale of ronde uitvoeringen.

Historische voorlopers

Meer dan bij ovale modellen zijn er belangrijke historische modellen voor ronde frames. De Italiaanse renaissanceschilder Sandro Botticelli, bijvoorbeeld, werd zeer beroemd met zijn "tondi". Zijn doek en frame zijn rond en hebben soms verbluffende formaten. De bijbelse taferelen en portretten van de bourgeoisie, die hij het liefst uitbeeldde, krijgen door deze ongewone uiterlijke vorm van het medium een eigen charisma. Het oog van de kijker wordt van buiten naar binnen geleid, waar het zich kan ontspannen en zich kan concentreren op de kernboodschap en door de mystieke uitstraling kan worden opgevangen. Net als de ellips is de cirkel een oud symbool van de menselijke geschiedenis. De voltooide figuur, zonder zichtbaar einde of begin, staat voor oneindigheid, eenheid, kracht en harmonie. Het fascineert nu nog steeds filosofen en kunstenaars en heeft deze laatste geïnspireerd tot belangrijke werken, men kijkt naast Botticelli bijvoorbeeld ook naar de vitruvisten van Leonardo da Vinci.

Creatief inlijsten

Ovaallijst van Deknudt

Verreweg zullen niet alleen portretten in een dergelijke setting optimaal tot hun recht komen. De kaders kunnen specifiek voor experimenten worden gebruikt. Panoramabeelden, foto's met een vervormd perspectief of in kikkeroog esthetiek, tekeningen of artistiek vormgegeven textiel krijgen een extra exclusief en nobel tintje met zo'n bijzondere inlijsting. Als men erin slaagt de schuwte voor het onbekende terzijde te schuiven, zal dit ongetwijfeld leiden tot creatieve en individuele composities.

Vooral ovale of ronde frames zenden een bijzondere sfeer uit. Dit is zeker te danken aan hun zeldzaamheid, maar ook aan hun vorm zelf. Het beslissende, reeds gevallen sleutelwoord hier was harmonie. Het is zeker wel een typevraag of het eigen esthetische gevoel meer slaat op harde, rechte lijnen of meer op organische en soepele lijnen. Ronde vormen hebben in elk geval iets contemplatief en kunnen de toeschouwer in een rustige en harmonieuze, gezellige stemming brengen. Met ronde of ovale lijsten kunt u deze basissfeer ook in uw eigen huis bereiken. In combinatie met klassieke, hoekige fotolijsten en anders overwegend moderne meubelen komt u in een moedig contrast dat ver van fantasieloos en conventioneel staat. Met deze frames heeft u een eenvoudig en effectief gereedschap bij de hand om uw meubels een ongebruikt uiterlijk te geven. De lijsten zijn natuurlijk ook zeer geschikt als cadeau.

Verder van deze thema