Categorieëen

Houten kader
De gezellige

Houten kaders: Gezellig, stevig en zeer populair

Het is de klassieker onder de beeld en fotolijsten. Everybody's Darling heeft vele gezichten. Sinds het begin van de beeld en fotolijst zijn houten modellen bijzonder populair. Het begon in de 14e eeuw waneer de schilderijlijsten vaak werden gemaakt van oude meubels, zoals stoelruggen. Tot op de dag van vandaag is het natuurlijke materiaal hout populair in de architectuur, de schone kunsten en in de kunstnijverheid, maar ook als bouwmateriaal voor meubels, vloeren en schilderijlijsten. Hier kunt u zien wat dit materiaal zo bijzonder maakt en welke houten fotolijstmodellen verkrijgbaar zijn.

Hout voor beeld en fotolijsten

Voor de productie van beeld en fotolijsten kunnen verschillende houtsoorten worden gebruikt. Zo zijn bijvoorbeeld eiken, walnoten, kersen, kersen of limoenen zeer populair. Het beitsen en beglazen van hout kan dan het uiterlijk verfijnen en aanpassen. Maar ook natuurlijke modellen zijn populair. De natuurlijke houtstructuur is vaak doorslaggevend, trouwens kan het wel van soort tot soort sterk verschillen. Een lijst van bamboe is bijvoorbeeld heel anders dan mahoniehout.

Wat ook spreekt voor houten frames is de mogelijkheid van verschillende kleuren. Lijst hout kan groen, blauw of elke andere gewenste kleur zijn. Dit laatste is bijvoorbeeld mogelijk bij het bestellen van meerkleurige fotolijsten. De lijsten kunnen in de gewenste RAL-kleur geschilderd worden.

Hout is perse van nature verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan dessins en kleuren. Bewerking kan ook een enorm verschil maken. Omdat het materiaal uitstekend kan worden verwerkt, kan het in vele vormen worden gebracht. Daarom is hout ook de basis voor een van de mooiste frametypes: het barokke frame. Het oppervlak van hout kan zeer goed worden gevormd met het juiste gereedschap en zo kan een fijn kunststof reliëf in het oppervlak van het hout worden verwerkt. Dit kenmerk van hout werd vooral in de 17e en 18e eeuw uitgebuit. Houten lijsten waren ook vaak verguld, wat vooral het geval was bij kerkdecoratie, waar houten lijsten de eerste waren die zich verspreidden.

Houten lijst Pepper van walther design

Houten lijst Vintage van Frame Design Mende

Waarom is het houten lijst zo populair?

Hout als materiaal voor beel en fotolijsten heeft zich van meet af aan bewezen. Lijsten van massief hout verbeteren het ruimteklimaat en gaan elektrostatische lading van het stof tegen. Bovendien zijn ze bijzonder robuust en kromtrekken ze niet zo snel.Een houten frame ziet er ook goed uit. Hoewel aluminium en kunststof lijsten ook populair zijn, is de natuurlijke schoonheid die een houten lijst uitstraalt onvervangbaar.

Hout kan ook ongelooflijk goed gecombineerd worden - naar binnen of naar buiten gericht. Dit betekent dat u veel verschillende motieven in de kader kunt opnemen - of het nu gaat om landschap of portret, silhouet of object. Er zijn ook geen grenzen aan de kunstvorm: Prenten, maar ook aquarellen, tekeningen en foto's of zelfs spiegels kunnen uitstekend in houten lijsten worden ingelijst. Maar het houten frame kan ook aan de buitenkant worden gecombineerd met vele materialen, meubels en inrichtingsstijlen, of het nu rustiek, modern of futuristisch is. Het houten frame is een echte kameleon.

Massief hout voor beeld en fotolijsten

Fotolijsten kunnen, net als meubels, van massief hout worden gemaakt. Want niet elk houten frame is automatisch "stevig". Als een fotolijst volledig uit hout bestaat en alleen de achterwand en het kozijnglas van andere materialen gemaakt zijn, dan kan men spreken van een massief houten lijst. Beeld of fotolijsten maken soms ook gebruik van MDF (medium density fibreboard), dat is persplaat en geen massief hout.

MDF-platen bestaan uit spaanders van verschillende afmetingen, die aan elkaar worden gelijmd en tot meerlagige platen worden geperst, gewoonlijk in drie tot vijf lagen. En wie heeft het uitgevonden? Precies, de Zwitsers. Of liever gezegd, de ingenieur Fred Fahrni, die in de jaren dertig van de vorige eeuw onderzoek deed bij ETH Zurich.

Rustikaal houten lijst van Goldbuch

Houten lijst met beeld van Nielsen

Snel hernieuwbare grondstoffen

Omdat hout een natuurlijke grondstof is, die de leefomgeving van veel dieren vertegenwoordigt, is de keuze voor een houten fotolijst niet altijd eenvoudig. Gelukkig zijn er fotolijsten van dit materiaal gemaakt, die gemaakt zijn van snelgroeiende houtsoorten. Dit maakt milieubewust handelen mogelijk zonder een fortuin uit te geven. De lijsten zien er ook wel mooi uit: Bamboe- en rubberbomen zijn de twee trendvarianten van houtalternatieven voor de milieubewuste natuurliefhebber, die toch niet zonder een chique uitstraling kann bestaan. Nielsen biedt hier de serie "EcoCare" aan.

Wat betekent FSC-gecertificeerd hout?

Houten kaders zijn niet allemaal hetzelfde. De grondstof kan afkomstig zijn van verschillende bronnen, waarbij de laatste jaren bijzondere aandacht is besteed aan milieuvriendelijke criteria. Naast de bovengenoemde modellen van speciaal hout zijn er ook frames die gemaakt zijn van de meest voorkomende houtsoorten, maar die voorzien zijn van een zogenaamd FSC-certificaat. Als hout dit zegel draagt, is het bewezen dat het afkomstig is van ecologische teelt in verantwoord beheerde bossen. Zelfs fotolijsten hebben deels een dergelijk certificaat. Zo kunt u zonder slecht geweten inlijsten waar u van houd en tegelijkertijd milieubewust handelen.

Antieke houten lijsten

Verder van deze thema