Categorieëen

Hygge en Lagom
Twee woonstijlen uit Scandinavië

Twee woonstijlen uit Scandinavië

Een groot aantal stromingen voor de woonsector zijn al vanuit Scandinavië naar ons toe gekomen en hebben een vaste waarde gevonden in onze huizen. Jaren geleden zou niemand het gedacht hebben, maar tegenwoordig staat een interieur in Scandinavische stijl symbool voor een modern en handig leven. Bijna iedereen associeert een vormgeving van meubels en interieurs met Scandinavische stijl, waardoor het materiaal hout een hoofdrol speelt. Heldere vormen en gladde oppervlakken zijn de dominante kenmerken van een esthetiek die afkomstig is uit de Scandinavische landen. Deze esthetiek omvat zowel een eenvoudige, bijna simpele en pretentieloze helderheid als een handige hantering. Geen overbodige rommel, maar een omgeving die in zijn eenvoudige functionalisme tegelijkertijd een grote mate van vrijheid toelaat.

Hygge uit Denemarken. Begrip "gezelligheid"

"Hygge" is Deens en beschrijft zowel een lifestyle en dus ook een manier om een huis in te richten, die als eenvoudig en handig gezien kan worden, maar die tegelijkertijd zorgt voor een groot gemak en een lekker gezellig sfeertje. Natuurlijke grondstoffen zoals hout, maar ook wol, kurk of hennep zijn de hoofdrolspelers, evenals natuurlijke kleuren zoals zwart, grijs, bruin, groen en blauw. Tapijten en kussens zijn bedoeld om een "knuffelige" leefomgeving te creëren, die ook nog leuk is om naar te kijken.

Daarbij hoort ook een warm licht, dat bijvoorbeeld kan worden veroorzaakt door kaarsen. De Hygge-stijl kan ook rustiek en nonchalant worden genoemd, en is vergelijkbaar met de Engelse cottagestijl. Achter de Hygge-filosofie schuilt het verlangen naar vertraging voor de particuliere sector, om zo een scherp contrast te creëren tussen het gedigitaliseerde alledaagse werk en het intiemere privéleven.

Lagom uit Zweden. Begrip "Minder is meer"

Vergelijkbaar met Hygge, maar zeker ook een verdere ontwikkeling, is de nieuwe trend "Lagom" uit Zweden, die zich verspreidt naar de levensstijl en het ontwerp van de eigen omgeving. We zitten nou eenmaal verder in het noorden, in Zweden. Volgens het credo "minder is meer" gaat het om " simpelheid" en om het bevrijden van de behoefte om materiële goederen te accumuleren. De functionaliteit van de objecten staat op de voorgrond en maakt het mogelijk om zogenaamde "stofvangers", snuisterijen of andere decoratieve elementen te elimineren die de ruimte vullen maar niet noodzakelijkerwijs bijdragen aan een leefbare sfeer.

De concentratie op waardevolle objecten, individuele stukken of dingen die al een geschiedenis hebben, komt hier naar voren. Deze inrichtingsstijl komt ook tot uiting in natuurlijke materialen zoals hout, wol en natuurlijke vezels en wordt gekenmerkt door het gebruik van neutrale kleuren zoals grijs, wit of zwart. "Lagom" is een poging om het leven in een nieuw evenwicht tussen de dingen en de mensen te brengen.

Lijsten voor Hygge en Lagom

Beeld – of fotolijsten behoren tot de zowel functionele als onmisbare vormgevingselementen van een verblijfsruimte. Ze kunnen ook worden uitgekozen op basis van de gewenste stijl. "Hygge" gaat goed samen met houten lijsten in zwart, grijs, groen, bruin of blauw met een wat breder profiel, een zichtbare houtstructuur en nerf. Lijsten in cottagestijl of vintage frames dragen ook bij aan een gezellige en huiselijke sfeer.

Er zijn ook houten lijsten die geschikt zijn voor de "Lagom" stijl. Kleuren als wit, zwart en naturel zijn hier beter geschikt, evenals lijsten met smallere profielen. Eenvoudige en elegante lijnen worden gecontrasteerd met meer overvloedige vormen zoals barokke frames.

Schitterende Hygge en Lagom lijstjes