Categorieëen

Grote fotolijsten
lijst uw motief in XL- en XXL-formaat correct in

Een panoramaformaat in XXL met aluminium lijstVanaf een bepaalde grootte raden wij u aan een paar belangrijke punten in acht te nemen. Een zorgvuldige keuze van de lijst zorgt er niet alleen voor dat u jarenlang plezier beleeft aan uw wanddecoratie, maar ook dat uw motief beschermd is. Geef uw grote fotolijst een mooie plaats: klassiek opgehangen of nonchalant tegen de muur geleund.

Wanneer wordt een motief als groot beschouwd?

Als de breedte en de lengte van het motief groter zijn dan 70 x 100 cm, is een bijzonder stevige lijst vereist. Vooral kunstreproducties, posters, filmaffiches en canvasdoeken zijn vaak in dit formaat verkrijgbaar. 70 x 100 cm is voor ons een standaardformaat. Alle fotolijsten groter dan 70 x 100 cm worden door ons als XL- en XXL-fotolijsten beschouwd.

Maattabel voor fotolijsten in XL en XXL

Niet te onderschatten: het gewicht van grote fotolijsten

Om redenen van stabiliteit komen voor XL- of XXL-fotolijsten alleen stevige lijsten van massief hout of aluminium in aanmerking. Hoewel kunststof lijsten echte vlieggewichten zijn, hangen zij bij grote formaten snel door en geven daarom niet voldoende steun. Hebt u een voorkeur voor een bepaald houtprofiel? Grote fotolijsten van hout zijn mooier met brede tot zeer brede profielen en met massief hout. Wij adviseren de volgende profielbreedtes voor uw grote houten fotolijst:

Met een lijstprofiel van dit formaat is uw foto op betrouwbare wijze ingelijst. Door het brede of zeer brede profiel van massief hout heeft de lijst toch wel een behoorlijk gewicht. Hoe blijft deze zware fotolijst aan de muur hangen? De oplossing zijn stabiele ophanghaken, ook wel ophangbeugels genoemd. Deze ophanghaken worden niet zoals de kleinere gekartelde haken aan de achterwand van de fotolijst bevestigd, maar aan de achterkant van de lijstprofielen op alle vier verstekhoeken meerdere malen vastgeschroefd.

Het juiste inlijstglas voor grote fotolijsten

Bedenk bij het kiezen van een XL- of XXL-fotolijst dat een lijst niet alleen bestaat uit het in te lijsten object, maar ook uit de lijstprofielen, de achterwand en het inlijstglas. Deze componenten vormen samen een aanzienlijk gewicht, vooral bij grote formaten van hout. Niet alleen de lijstprofielen dragen bij tot het gewicht, ook het inlijstglas. Ter verduidelijking: Een 2 mm dikke glasplaat in DIN A0-formaat weegt al iets minder dan 5 kilo. Dit gewicht zou op het profiel van de fotolijst en op de ophanghaken wegen. Daarom is het belangrijk het gewicht van de fotolijst te verlagen waar mogelijk. Daarom is het een goede oplossing om voor het inlijstglas geen normaal glas maar licht en onbreekbaar acrylglas te kiezen.

Lichte fotolijsten in grote formaten

Kunstglas (acrylglas) in combinatie met een aluminium lijst
is voor grote formaten de beste keuze.

Aluminium profielen ideaal voor fotoformaten in XL en XXL

Vastgeschroefde beugels aan de verstekhoeken

Voor stevige inlijstingen van grote formaten komen dus alleen fotolijsten van massief hout en aluminium in aanmerking. Als u op zoek bent naar een fotolijst die moderne chic uitstraalt, dan raden wij u aan te kiezen voor een fotolijst van licht aluminium. Aluminium profielen zijn bovendien verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, van klassiek zwart en wit, neutraal grijs, glanzend zilver, platina en goud tot felle kleuren zoals groen en geel. De profielvormen van de aluminium lijsten zijn rechtlijnig en zonder franjes; de oppervlakteafwerkingen variëren van spiegelglans tot mat.

Dankzij de stabiele profielen met holle kamer zijn deze fotolijsten zonder uitzondering bijzonder robuust en duurzaam, ook al zijn het zeer smalle en naar buiten toe filigrane profielen. Sommige fabrikanten versterken de aluminium lijsten in grote formaten bovendien met metalen beugels die op de verstekhoeken worden geschroefd.

Alle aluminium lijsten van Nielsen Design     Alle aluminium lijsten van Klüber Rahmen

Grote fotolijsten op maat bestellen

Bent u ook onder de indruk van de grote panoramafoto rechtsboven? Dit is natuurlijk een op maat gemaakte lijst. Ook grote foto's kunnen, zoals in dit geval, speciale afmetingen hebben die niet in een standaardlijst passen. De bovengrens voor op maat gemaakte aluminium lijsten bedraagt theoretisch 300 x 300 cm, omdat aluminium profielen kunnen worden vervaardigd in een maximale lengte van 3 meter. Maar dit is een individueel formaat in de ware zin van het woord. In de meeste gevallen zijn glasplaten en achterwanden voor dit formaat niet beschikbaar of slechts zeer moeilijk en tegen een hoge prijs te verkrijgen. Ook de verpakkings- en transportkosten zijn zeer hoog, omdat wij een expediteur moeten inhuren. Daarom worden grote formaten van 300 cm aan één zijde meestal alleen op aanvraag vervaardigd en moeten zij altijd individueel worden gecalculeerd.

De inlijsting van de XXL-panoramafoto is overigens gemaakt door de fabrikant DEHA Design.

Ontdek de op maat gemaakte aluminium lijsten van DEHA Design

Grote fotolijsten ophangen?

Houten lijst Scandic in de slaapkamer
Fotolijsten nonchalant tegen de muur leunen
Grote fotolijsten op de commode

De tegenhanger van de grote fotolijst is de portretlijst, die met de staander aan de achterwand zelfs minifoto's mooi tot hun recht laat komen. Dit maakt de kleine verwanten van de fotolijstgiganten veelzijdiger, want naast hun stropdasvormige staander zijn ze ook altijd voorzien van wandhaken. Zo komen zij tegemoet aan de onuitputtelijke mode voor wandgalerijen, waar de kleine portretlijst probleemloos zijn plaats vindt naast de grote. Maar hoe komt het dat de portretlijst vaak ook aan de muur tot zijn recht mag komen, terwijl de grote fotolijsten in tegenstelling tot de kleine meestal geen staande houding mogen aannemen? Zeker, een grote fotolijst heeft geen staander. Toch zijn er nog genoeg mogelijkheden. Gebruik hem als een lijst met staander en zelfs als hij niet rechtop kan staan, is het niet moeilijk hem ergens tegenaan te laten leunen. Zet hem bijvoorbeeld op een commode als begeleiding van decoratieve bloemenvazen of mooie fruitschalen, of leun grote tot zeer grote formaten op de grond nonchalant tegen de muur. Dit schijnbaar provisorische en vrijblijvende arrangement geeft uw huis een vleugje bohème. Bovendien zorgt de ongedwongen scheefstand voor wat ontspanning in onze tegenwoordig overwegend zeer statische inrichting die wordt gedomineerd door rechthoekige en hoekige meubels.

Dit soort nonchalante interieurdecoratie is niet per se ideaal als de kamer tegelijkertijd een speelplaats voor kinderen is. Kies in dat geval zeker voor een fotolijst met onbreekbaar acrylglas. Losstaande spiegels en fotolijsten met normaal of standaardglas zet u beter een verdieping hoger, bijvoorbeeld op een commode. Zo liggen de lijsten buiten het bereik van de allerkleinsten en hebt u er tegelijkertijd toch een goed zicht op zonder dat u gaten in de muren hoeft te boren.

Als men een schilderij, zoals een foto, op een achterwand plaatst en er een glasplaat aan toevoegt, wordt een aanzienlijk gewicht bereikt dat gemakkelijk kan worden onderschat, maar dat moet worden gecompenseerd door de lijst, wil men geen verdere schade aan het object riskeren. Omdat een lijst met een breed profiel in massief hout snel zwaar kan worden, is het raadzaam om voor het glas over te schakelen op acrylglas. Dit is veel lichter dan normaal glas en bovendien breukvast.

Kunstglas is ook een goede keuze in combinatie met een aluminium lijst voor grote formaten. Het voordeel van aluminium is dat men zich niet hoeft te concentreren op een breed strookprofiel. Aluminium is stabieler dan hout, maar tegelijkertijd lichter en kan daarom ook gebruikt worden om kleinere lijsten in grote formaten te maken.

Houd u er rekening mee dat lijsten vanaf een bepaalde grootte op maat gemaakt moeten worden. De bovengrens is in theorie een formaat van 300 x 300 cm, dat is de lengte van de aluminium profielen slechts ongeveer 3 meter. Glasplaten en achterwanden zijn echter meestal niet beschikbaar voor dit formaat of kunnen alleen op een nogal omslachtige en dure manier worden aangeschaft. Ook de verpakkings- en transportkosten zijn enorm. Grote formaten worden daarom meestal alleen op aanvraag aangeboden en moeten altijd individueel worden aangevraagd en berekend.

Verder van deze thema