Categorieëen

Internationale dag van de lijst
Op 5 mei 2019 vieren we voor het eerst de Internationale dag van de lijst

Lijsten zijn optische en praktische hulpmiddelen voor de presentatie van allerlei soorten foto's en afbeeldingen. Ze vervullen een belangrijke beschermende functie door het ingelijste beeld af te schermen tegen vuil, zonlicht en schade. Hun creatieve effect wordt vaak onderschat. Lijsten hebben echter een grote invloed op de algemene indruk van een kamer. Ze "ontwerpen" actief de muren die ze versieren. De vormen en kleuren van de lijsten zijn zo gevarieerd dat ze niet alleen aan elke inrichtingsstijl kunnen worden aangepast, maar ook aan ruimtelijke omstandigheden en ongewone smaken.

U kunt niet zonder een lijst...

Een muur zonder foto of schilderij is een naakte muur. En een foto zonder lijst is een onvolledig beeld. Lijsten zijn verkrijgbaar in hout, kunststof en aluminium. Alle materialen hebben hun speciale eigenschappen die van invloed zijn op het gewicht, het profiel, maar vooral op het visuele effect van het lijstje. Zo zorgen houten lijsten bijvoorbeeld voor een gezellige en huiselijke sfeer. Ze gaan goed samen met klassieke, maar ook met rustieke en antieke meubels. Lijsten van aluminium worden gekenmerkt door heldere en eenvoudige vormen. Ze krijgen de voorkeur in de professionele omgeving, waar ze competentie en ernst uitstralen. Aluminium listen worden ook het best gebruikt in minimalistische en moderne interieurs. Kunststof lijsten hebben het voordeel dat ze zeer licht zijn. Ze kunnen ook elke denkbare speciale kleur aannemen en bieden veilige en aantrekkelijke wandontwerpen, vooral voor openbare gebouwen of kinderkamers.

Lijsten leveren een essentiële bijdrage aan de presentatie van een foto odf een beeld. Ze passen harmonieus in het bestaande meubilair zonder dat ze expliciet de aandacht trekken. Maar ze onderstrepen ook aspecten van een kunstwerk door zich te onderscheiden in kleur of door zich eraan aan te passen. En ze beschermen het tegen invloeden van buitenaf. Of het nu gaat om eenvoudige kindertekeningen of antieke schilderijen, beeld of fotolijsten zijn veelzijdig en betrouwbaar.

De historie van het lijstje

De historie van de lijst gaat terug tot de Middeleeuwen. De eerste kerkschilderijen waren al rijkelijk omlijst met houten lijsten. De lijstjes zijn met de hand gemaakt en rijkelijk versierd. Ze vonden hun volle pracht en praal in het kunsttijdperk van de barok, toen alles, de inhoud van de schilderijen, de meubels en de fotolijsten sierlijk en glanzend waren. De smaak verandert in de loop van de tijd en tegenwoordig geven mensen de voorkeur aan eenvoudigere lijsten. Maar het is vooral spannend in onze tijd dat er veel ontwerptendensen naast elkaar bestaan: zowel de eenvoudige als de uitvoerig bewerkte lijst...meer lezen.

Zelden komt tegenwoordig de creatieve betekenis van het lijstje in de juiste mate naar voren. Een dag per jaar willen we de beeld of fotolijst in het middelpunt van de belangstelling plaatsen en de kwaliteiten ervan waarderen. Met de internationale dag van de lijst vieren we een constante, duurzame en solide metgezel van het dagelijkse leven - een volslagen alledaagse held.