Categorieëen

TEST: 6 kaders van aluminium ter vergelijking

Aluminium-lijsten in test

Aluminium lijsten worden meestal als afneembare frames in het formaat 30 x 40 cm en in de kleur zilver in de online shops gekocht! Reden genoeg voor ons om naar dit type te kijken - in het middelste tot bovenste prijssegment.

Vooral populair zijn de aluminium lijsten, elegante en stijlvolle lijsten voor verschillende soorten beelden en foto's. Ze zijn meestal gemaakt van stevige en resistente profielen en zijn daarom ideale verwisselbare frames met een lage slijtage en een lange levensduur. Aluminium lijsten zien er hoogwaardig, edel en modern uit en zijn stabiel en duurzaam. Ze worden vaak besteld door bedrijven voor hun bedrijfspanden, fotografen en galerieën gebruiken graag aluminium fotolijsten voor hun tentoonstellingen en particuliere klanten waarderen dit soort lijsten vanwege de moderne en universele stijl, enerzijds om de aandacht te vestigen op het kunstwerk, maar niet om de aandacht af te leiden van het beeld zelf.

In onze testredactie hebben we 6 modellen in het middelste tot bovenste prijssegment van verschillende fabrikanten getest, die er in frontaal opzicht hetzelfde blijken vanuit het aluminium profiel. De modellen zijn in een prijsklasse van ca. 17 tot meer dan 40 €! Ze zijn allemaal bedoeld voor hetzelfde beeldformaat van 30x40 cm en zien er in ieder geval vanaf een grotere afstand hetzelfde uit tenminste op de muur. Maar net zo verschillend als de prijzen zijn ook de lijsten in functie, doel en kwaliteit.

Een aluminium frame kreeg vanaf het begin een speciale status: als enige lijst was het Klüber-Gebira-model geen afneembaar frame in de conventionele zin van het woord. Met dit frame kan het beeld alleen met een schroevendraaier worden geplaatst of gewijzigd. Al met al heeft deze omstandigheid geleid tot een speciale rol in de test, vooral in de evaluatie. Hierover later meer!

Alle andere modellen waren "echte klemlijsten", maar in verschillende technologieën en dus in verschillende toepassingen.

Bij klemlijsten is er sprake van een backloader, d.w.z. het frame moet aan de voorzijde worden geplaatst om foto's te wisselen en wordt van achteren gemonteerd. Dan zijn er nog de zogenaamde voorladers, die bij montage zelfs op de wand "geladen" kunnen worden, en ook de zijladers, die het mogelijk maken om de profielen zijwaarts los te maken en zo de profielen in te lijsten.

Soorten von klemlijsten

De Sideloader:

Sideloader

De profielen van een sideloader worden aangesloten via een steeksysteem. Om te veranderen, wordt een profielstuk aan de korte kant losgemaakt. De achterwand, het inlegpapier en het glas worden uit het open frame getrokken.

NNa het plaatsen van de foto worden de onderdelen weer naar binnen geschoven en wordt het frame met het profielstuk weer gesloten.

De Backloader:

Backloader

De backloader techniek is de meest gebruikte manier om een beeld te veranderen. Om naar achteren te komen, wordt het frame "op de buik" geplaatst. Vervolgens worden de torsieveren uit de profielgroef gedraaid en wordt de achterwand eruit gehesen. Nu kan de foto met de voorkant naar beneden worden ingevoegd. De achterwand wordt opnieuw geplaatst en bevestigd met de torsieveren.

De Frontloader:

Frontloader

De frontloader is bijzonder geschikt voor frequente beeldwisselingen. Als het basisframe-element aan de wand is geschroefd, kan de wijziging ook daar worden uitgevoerd. Trek eenvoudigweg de "kozijnafdekking" naar beneden, die door magnetische kracht op zijn plaats wordt gehouden, til het glas op en plaats vervolgens de afbeelding. Om te sluiten, plaatst u het glas op de foto, plaatst u het profiel op het basiselement en drukt u op de knop.

Elke procedure heeft zijn voor- en nadelen. De frontloader, die door de fabrikant Halbe-Rahmen als magnetisch frame wordt geproduceerd, is ongetwijfeld de meest comfortabele methode en tegelijkertijd ontworpen voor frequente beeldwisselingen. De backloader - de bekendste methode - is gemakkelijk te hanteren, maar het beeld is niet "onder controle" tijdens het veranderingsproces. Veel mensen kennen het probleem wanneer, na het omdraaien van de ingelijste foto, een storende pluis op een wit gedeelte van de foto of de passe-partout in de tegenovergestelde richting "knippert" of de foto "scheef zit". Met de sidelader kan de afbeelding tijdens het invoegen worden gecontroleerd, maar het losmaken van de profielen op de hoeken is toch iets ingewikkelder. Het enige model met dit systeem van de fabrikant Effect had een eenvoudig te begrijpen handleiding die het veranderingsproces gemakkelijker maakte. In principe kunt u zeggen, hoe duurder hoe meer, in dit geval meer aluminium, u krijgt voor u geld. Het "meer" kan zelfs gemeten worden aan de hand van het gewicht van de lijsten. We hebben de moeite genomen om de frames tot in detail te meten en hebben verbluffende resultaten behaald (zie ook de datatabel).

Testcriteria en prijs-/prestatieverhouding

Testcriteria

We hebben de test uitgevoerd volgens vier hoofdcriteria:

  • Uitrusting
  • Behandeling
  • Verwerking
  • Service

De focus van de test was in de omgang met de frames, d.w.z. hoe een foto met de testlijsten op de muur kan worden geplaatst. De sluiting van de lijst werd nader onderzocht, de plaatsing van de foto of het beeld werd praktisch getest, evenals het ophangen aan de muur.

Er werd een maximale score van 150 punten behaald. Voor elk subcriterium werden 10 punten behaald.

Prestatieverhouding

In onze test vonden we in principe dat duurdere lijsten hoge scores behaalden. Maar hoeveel kost de kwaliteit? Er lijkt nauwelijks een bovengrens te zijn. Wat als de score, dat wil zeggen kwaliteit en prestatie, gedeeld wordt door de verkoopprijs? De factor die zo wordt gegenereerd, geeft de relatie aan tussen de prijs en de gekochte kwaliteit. Hoe hoger deze factor, hoe meer waarde de klant krijgt voor zijn geld!

Deze interessante indicator geeft aan dat de lucht aan de bovenkant dunner wordt. Boven een bepaalde grens stijgen de uitgaven van de fabrikant voor hogere kwaliteit onevenredig sterk. De prijs/prestatieverhouding wordt kleiner.Aluminium lijst Classic van de producent Nielsen-Design

Met deze lijst is de naam programma. De Classic is sinds 1981 miljoenen keren verkocht en staat synoniem voor het merk Nielsen, de wereldmarktleider op het gebied van aluminium lijsten. Met 16 kleuren en 30 standaardformaten kan deze lijst universeel worden gebruikt. De sluitveren van de achterlader zijn geschikt voor frequente wisselingen. Opvallend zijn de golfkartonnen heavy-duty hangers voor portret- en landschapsformaten, die hun naam eer aandoen.

De aluminium lijst is van hoge kwaliteit - ondanks de massaproductie.De goede service van Nielsen en de snelle levertijd zijn overtuigend. Onlangs is de SRC-versie van het verwisselbare frame geïntroduceerd. Dit verwijst naar het bijzonder hoogwaardige antireflecterende glas "Super Reflex Control". In de praktijktest was er alleen maar positieve kritiek.

Resultaat

Het aluminium lijst van Classic van Nielsen-Design is een miljoenenvoudig bewezen verwisselbaare lijst van goede kwaliteit tegen een redelijke prijs. We hebben deze lijst gekozen als prijs-/kwaliteitswinnaar vanwege zijn zeer goede factor (zie infobox). Er was geen betere kwaliteit tegen een redelijke prijs dan het effectbeeldframe.

Aluminium-lijst Classic

Aluminium-lijst Tera

Aluminium lijst Tera van de producent Klüber-Gebira

Het is geen klemlijst en moet daarom als "buiten de concurrentiestrijd" worden beschouwd. Om de afbeelding te wijzigen, moeten de hoekverbindingen met een gereedschap worden losgemaakt.

De lijst is zeer opvallend en indrukwekkend in zijn verschijning. De diepte van het profiel is sensationeel 30mm diep. Het geeft het ingelijste beeld of foto een ongelooflijk ruimtelijk effect. Daarom hebben we het hoogste aantal punten toegekend voor het gebied "Design". Anders is het frame niet geschikt voor een frequente beeldwisseling en kon het de echte wissellijsten niet bijhouden.

Resultaat

Als u op zoek bent naar een aluminium lijst met een extreem diepte-effect, dan is dit de beste keuze. Deze frame is ongeschikt voor frequente beeldwisselingen. Eenmaal op de muur, moet het ook daar blijven.

Aluminium lijst Alu 12 van de producent Halbe-Rahmen

Het aluminium lijst van Halbe kan eenvoudig worden omschreven als een uitzonderlijk beeld of fotolijstje. Halbe lijsten maken in principe gebruik van het zogenaamde magnetische frameprincipe voor hun fotolijsten. Zoals reeds in het infoframebeschreven, is dit frame bijzonder geschikt voor frequente beeldwisselingen. Het profielframe, dat als een kap functioneert, wordt door middel van magneten in het profiel stevig aan het basiselement bevestigd. Het profiel wordt over de magneten getrokken.

Op het gebied van kwaliteit stelt deze fabrikant normen in de branche. Van de verkoop- en verzendverpakkingen, tot het edele en fijne profieloppervlak, de verstekbewerking en de exacte kwaliteit van het basiselement. De verschillende soorten glas variëren ook van eenvoudig floatglas tot duur museumglas. Halbe opereert in een topcompetitie, die op zoek is naar haar gelijke, maar ook duur betaald moet worden. Regelmatige prijsverhogingen van de fabrikant en lange levertijden lijken de professionele koper niet af te schrikken.

Resultaat

In onze test won het Halbe-lijst de test met een duidelijke marge. Door de hoge prijs en ook de langere levertijd is het lijst minder geschikt voor spontane aankopen van "normale consumenten". Dit aanbod richt zich zowel op professionals als bedrijven voor wie het beste goed genoeg is of voor wie de magneetframetechnologie een must is voor frequente wisselingen.

Magnetisch lijst Alu 12

Aluminium-lijst Profil K

Aluminium lijst Profil K van de producent Roggenkamp

De technische gegevens van de Roggenkamp-lijst kunnen als een verrassing worden beschouwd. In veel disciplines heeft het frame maximale waarden bereikt. De sterkte van het glas was ook ongewoon. We hebben een volle 3,15 mm van het floatglas gemeten. Een indicatie van zeer goede kwaliteit. Zelfs de papierinworp met 390 g/m² verdient deze term niet langer, maar de beschrijving "karton". De laaddiepte van 7 mm maakt ook dikkere beelden mogelijk in combinatie met hoogwaardige passepartouts. De mijtersnede was overtuigend. Uitstekend ook de torsieveren. Hier wordt alles afgerond en is de inlijsting eenvoudig en zonder risico op verwondingen door de hand.

Resultaat

Vooral de beeld en fotolijsten van Roggenkamp bevielen ons goed. Hier bieden wij een bijna perfecte kwaliteit tegen een betaalbare prijs. Vanwege de vele uitstekende waarden zijn de Roggenkamp-flijsten een "koopadvies van de redactie" waard.

Aluminium lijst Quadro van de producent effect (Marke: mira)

Het fabrikantseffect, waarvan de lijsten in de onlineshop www.alleslijsten.nl onder het merk MIRA worden verkocht, is de enige leverancier in de test die een zogenaamde sideloader in zijn assortiment heeft.

De aluminium lijst Quadro kan omschreven worden als een "universeel lijst met speciale mogelijkheden". Dankzij het hoekverbindingssysteem maakt deze lijst het mogelijk om grote foto's of beelden, gemonteerd op Aludibond, hardschuim en dergelijke, zonder achterwand en glas, in scène te zetten. Het bijzonder stabiele profiel is bijzonder goedkoop.

Opvallend aan de Quadro is de relatief smalle profielbreedte. Dit leidt weinig af van het motief bij het bekijken van het frame en creëert een discreet frame. Deze lijst is ondanks de goede merkkwaliteit "Made in Germany" het goedkoopste in de test.

Resultaat

De Quadro is een bestseller door zijn goede kwaliteit en tegelijkertijd gunstige prijs. Vanwege de al even hoge prijs-/prestatieverhouding kennen wij het redactionele advies "Prijs-/prestatiewinnaar" toe aan de Nielsen Classic.

Aluminium-lijst Quadro

Aluminium-lijst Vega

Aluminium lijst Vega van de producent Deha-Design

De Vega aluminium lijst wordt verkocht door de aluminiumframespecialist Deha onder strip nr. "2". Het profiel wordt gekenmerkt door zijn hoekige en eenvoudige vormgeving. De verstekhoeken waren perfect afgewerkt in ons testframe. Deha biedt zijn aluminium lijsten met in totaal 7 glassoorten aan en richt zich tot veeleisende klanten. De fabrikant heeft in principe goede cijfers gekregen en is vergelijkbaar met de fabrikant Roggenkamp. Soms zijn het slechts kleine evaluatienuances die het frame onderscheiden. Ook Deha heeft een eigen sluitsysteem, wat niet zo eenvoudig was als bij Roggenkamp.

Resultaat

Het aluminium frame van Deha heeft dezelfde waarde als dat van Roggenkamp. Een schone verwerking met geselecteerde materialen tegen een redelijke prijs. Ook de Vega is een duidelijke "aanbeveling van de redactie".

Der Testbericht als PDF