Categorieëen

Wandgalerijen en collageframes

Collage voor aan de wand

Lijsten zijn weer „cool“! De stijlvolle woonaccessoires worden niet meer alleen gebruikt om een foto in te lijsten. Het is nu eerder het geval dat de lijsten een statement zijn: Ze tonen smaak, ondersteunen een gezellige sfeer en kunnen moderne levendigheid of klassieke stijl uitdrukken. Alleen met behulp van een enkele lijst wordt het totaalbeeld van een kale muur niet noodzakelijkerwijs zo opgemaakt als soms nodig is. Daarom zijn er wandgalerijen: de perfecte oplossing om van een saaie muur een absolute blikvanger te maken.

Wandgalerijen bestaan uit verschillende lijsten, die allemaal overeenkomen met een bepaalde stijl, zodat ze goed in elkaar passen. Ze worden zo dicht bij elkaar opgehangen dat er een evenwichtig esthetisch samenspel ontstaat. Elke individuele frame van de groep zelf is op zich een onafhankelijke lijst. Dat betekent dat u de inhoud gemakkelijk kunt uitwisselen en misschien wel op een heel andere plaats thuis kunt hangen dan waar de andere lijsten uit dezelfde galerij hangen. Dus als u uw privégalerie moe wordt aantekijken, kunt u deze herontwerpen met een oneindig aantal variaties.

Wandgalerijen

Wat is een Petersburger ophanging?

Meer informatie vindt u in ons tijdschriftartikel Petersburger ophanging.

Veel foto's of beelden naast elkaar en bovenop elkaar hangen is niet alleen populair sinds nou. De term "Petersburg ophanging" verwijst naar het typische dicht bij elkaar hangen van foto's, waarvan sommige zelfs tot aan het plafond reiken. De naam gaat terug naar de Hermitage in Sint-Petersburg. In het verleden waren de vele schilderijen bedoeld om indruk te maken op de bezoekers en de welvaart weer te geven. Tegenwoordig is het motto: massa en klasse! Het is niet noodzakelijkerwijs afhankelijk van grote rijkdom en dure kunst. Nu is het vooral de persoonlijkheid die tot uitdrukking moet komen en omdat het zeer veelzijdig is, heeft u meer nodig dan alleen een lijst.

Verschillende soorten ophanging

Wandgalerij van artveraHet ophangen van de beelden of de foto's in de lijst kan, maar hoeft niet de hele muur in beslag te nemen. Er zijn vele manieren om een wandgalerij te maken. De eenvoudigste en meest klassieke is de rijvering. Beelden of foto‘s, die in het beste geval even groot zijn, worden naast elkaar geplaatst en in een rij gehangen. Als je twee of meer rijen van dergelijke foto's of beedlen hangt, heeft u het al over een rooster opknoping. Dit komt overeen met een geometrisch systeem en is duidelijk geordend, vergelijkbaar met een schaakbord. Natuurlijk kunnen lijsten ook vrij worden opgehangen of aan de muur worden geplaatst in de vorm van een ovaal, een cirkel of een hart. Let op: hoe opener de structuur, hoe rustelozer de ophanging kan zijn.

De privégalerie bij u thuis zal bijzonder mooi en gevarieerd zijn met verschillende inhoud.

Interessant feit

Frequente fout! Wandgalerijen mogen niet verward worden met galerijlijsten! Het verschil is duidelijk als u het begrijpt. Wandgalerijen zijn individuele fotolijsten die zo aan de muur bevestigd zijn dat ze een esthetisch samenspel creëren. Galerijomlijstingen daarentegen zijn lijsten die ruimte bieden voor meer dan één foto of beedl in het interieur van één lijst.

Collageframe

De persoonlijke touch en onvergelijkbare magie van een zelfgemaakte collage van souvenirfoto's en belangrijke beelden is van onschatbare waarde. Of het nu gaat om krantenknipsels, kaartjes, pasfoto's of een grappige selfie - zo'n collage gaat steeds goed! Een foto zegt meer dan 1000 woorden - en als u veel te zeggen heeft, dan moet het soms meer zijn dan alleen een foto. Als u zin heeft in een collage die veel vertelt, maar weinig moeite kost en er gegarandeerd goed uitziet, dan kunt u kiezen voor een zogenaamd collageframe. Hier kunt u meer te weten komen over de drie verschillende soorten collageframes en misschien ook enkele inspirerende ideeën voor het ontwerpen van lijsten.

Wat is een collageframe?

18er collageframe in moderne barokke optiekWie het iets aparter moet hebben, kan een galerielijst thematisch ontwerpen en er bijvoorbeeld herinneringen aan een reis naar een themapark in opnemen. Met het bijpassende kaartje naast de foto's wordt het collagelijstje een echte collage. Naast de foto'sof beelden kunnen ook krantenknipsels of ansichtkaarten en andere herinneringen worden opgenomen. Zo kan bijvoorbeeld een vakantie of een muzikaal bezoek speciaal worden opgenomen.

Het collageframe combineert twee belangrijke dingen voor een succesvolle wanddecoratie: de onmiskenbare, persoonlijke toets van de foto's en de smaakvolle uitvoering van deze collage in een lijst, die alle foto's in een harmonieuze compositie combineert. Daarom is het collageframe ook een goede keuze als cadeau, want u geeft niet alleen een klassiek frame weg, maar op een bepaalde manier meer dan één frame. Omdat dit type lijst op smaakvolle wijze een verscheidenheid aan foto's en beelden kan presenteren, wordt deze lijst ook wel galerielijst genoemd.

Strikt gesproken is een collageframe meer dan een enkel frame. Er zijn verschillende modellen van galerijframes:

  • De lijst met diverse uitsparingen:
    Deze lijst biedt ruimte voor meer dan één foto, maar het lijst zelf heeft verschillende vensters die de verschillende foto's of beelden vrijgeven.
  • Het galerielijstje, dat meerdere lijsten tot één geheel combineert:
    Dit exemplaar is voor diegenen die graag een wandgalerij willen hebben, maar niet zo veel willen boren. Het lijstje hangt aan slechts één spijker, waardoor het lijkt alsof veel afzonderlijke lijsten tot één geheel zijn samengevoegd. Bovendien zijn de funky variaties van de fotolijsten, die overal verspreid lijken te zijn, iets voor alle creatieve geesten en vrienden van aparte wanddesign.
  • Het kameleon:
    Een lijst, waarin een passe-partout met meerdere uitsparingen is aangebracht, is de kameleon onder de collageframes. Door de passe-partout insert kan men meerdere foto's tegelijk in de lijst plaatsen, die er dan uitzien als een lijst met meerdere uitsparingen. Maar als men op een gegeven moment genoeg heeft van dit galerielijstje, dan kan men eenvoudigweg de passe-partout insert verwijderen en een of andere passe-partout invoegen. Dit resulteert in oneindige combinatiemogelijkheden.

Aanrader: Als u kiest voor een vierkant lijstje met meerdere passe-partou inserts, is het later makkelijker om het te gebruiken voor een enkele foto, omdat u, in tegenstelling tot een zeer lange lijst, nauwelijks beperkt bent.

Ontwerpideeën met galerielijsten

18er collageframe in moderne barokke optiekAls u het wat ongebruikelijker vindt, kunt u een galerielijst thematisch ontwerpen en er bijvoorbeeld herinneringen aan een reis naar een themapark in opnemen. Met het bijpassende kaartje naast de foto's wordt het collagelijstje een echte collage. Naast de foto's kunnen ook krantenknipsels of ansichtkaarten en andere herinneringen worden opgenomen. Zo kan bijvoorbeeld een vakantie of een muzikaal bezoek uniek worden opgenomen.

Het collageframe is iets voor iedereen die graag ontwerpt en creatief aan de slag gaat en tegelijkertijd de redding kan zijn voor alle designkapjes met twee linkerhanden. Zelfs als men voor de eenvoudige variant kiest en alleen de favoriete foto's in het lijstje opneemt, kunnen de foto's effectief in beeld worden gebracht.

Een andere mogelijkheid is om foto's uit een serie in een lijst te plaatsen. Bijvoorbeeld de vooruitgang in het eerste jaar van het kind of gewoon de indrukwekkende poses in een gymnastiek-choreografie, maar ook de opeenvolging van foto's met een enkele sprong, kan in een unieke galerielijst worden gepresenteerd.

Het maakt niet uit voor welke foto's en voor welk soort collagelijst u kiest. Het fotolandschap, dat resulteert in een galerielijst, is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook een bijzonder persoonlijke kers op de taart in elk huis.

Verder van deze thema