Categorieëen

Vintage en Shabby Chic
Lijsten met ziel

Betoverende romantiek in uw huis

Deze fotolijsten betoveren uw interieur met de schoonheid van imperfectie. Uw foto's krijgen een romantisch tintje met een fotolijst in shabby chic.

Houten fotolijsten in shabby chic combineren, zoals de naam al doet vermoeden, twee eigenlijk tegengestelde eigenschappen. De lijsten, die meestal van hout zijn, worden vakkundig opgeruwd. Het hout onder de verf moet duidelijk zichtbaar zijn, zodat de lijstmodellen er oud en versleten, dus "shabby" uitzien. De meeste lijsten in shabby chic hebben klassieke profielvormen met elegante binnenranden die de used-look het nodige tintje chic geven. Het resultaat zijn betoverend romantische fotolijsten. In dit artikel leggen we uit welke foto's en meubels goed passen bij fotolijsten in shabby chic.

Shabby chic is absoluut trendy

Shabby chic is een interieurtrend uit de VS die ook in ons land steeds meer enthousiaste aanhangers vindt. De Engelse binnenhuisarchitecte Rachel Ashwell richtte in 1989 de meubelzaak Shabby Chic op in Santa Monica, Californië. Zij heeft een voorliefde voor tweedehands en vooral voor oude houten meubelen die doen denken aan de inrichting van Engelse landgoederen uit de 19e eeuw. Afgebladderde lak, kerven in het hout en versleten zitkussens: Rachel Ashwell vindt de meubels vooral mooi vanwege de gebruikssporen. Ze noemt dit de schoonheid van imperfectie. Intussen is shabby chic uitgegroeid tot een merknaam en is het begrip een universeel toepasbare stijlterm geworden. Het wordt vaak beschouwd als een subcategorie van vintage. Lange columns in interieurtijdschriften en talloze blogposts en foto's op sociale media zijn het bewijs: Het aantal liefhebbers van shabby chic neemt al enkele jaren toe en de stijl is een trend geworden. De groeiende populariteit wordt gerechtvaardigd door het feit dat tweedehands meubilair authenticiteit uitstraalt en staat voor lange levensduur en duurzaamheid.

Patina als kenmerk van shabby chic

Het materiaaloppervlak speelt een belangrijke rol bij een meubelstuk in shabby chic, omdat de gebruikssporen daarop het duidelijkst zichtbaar zijn. Denk maar aan versleten stoffen, randen en kerven op hout en een patina op metalen voorwerpen. Patina is Italiaans en betekent „vernis“ of „laag“. Deze laag heeft een blauwgroene kleur en ontstaat door natuurlijke veroudering. De kleur kan echter ook kunstmatig tot stand worden gebracht om het voorwerp een bepaalde leeftijd te geven, die het nog niet heeft. Patina is bijvoorbeeld duidelijk te zien op bronzen monumenten op openbare plaatsen en in parken. Als het gaat om shabby chic, zijn outdoor-meubels met patina bijzonder populair.

Tips en inspiratie voor een shabby chic interieur

Fotolijsten in steengrijs, lichtbruin, wit en lila gaan heel goed samen met porseleinen vazen met motieven, delicate theeserviezen en comfortabel gestoffeerd meubilair met bloemmotieven. Een huis in shabby chic is een romantisch wonderland waar je je dagdromen kunt uitleven. Daarom moeten meubels en woonaccessoires in felle kleuren worden vermeden, omdat ze te veel om aandacht schreeuwen. Kies in plaats daarvan voor pastel- en crèmetinten. Verwen uw reukzin met geurkaarsen en allerlei kruiden op uw balkon en in uw keuken. Om u verder onder te dompelen in deze fantastische woonwereld, laat u uw hoofd rusten op zachte fluwelen kussens en laat u het warme zonlicht binnen door de crèmekleurige gordijnen van kant. Bijpassende accessoires zijn kroonluchters, donzige zitkussens, lichte bontkleden op oude vloerplanken en stucplafonds.

Shabby chic kan ook stoer zijn

De interieurstijl wordt vaak omschreven als sensueel en vrouwelijk. Maar shabby chic kan ook anders zijn: Het patina is, zoals u hierboven kon lezen, een kenmerk van deze interieurstijl. Fotolijsten in shabby chic staan daarom prachtig bij stoere meubels met gepatineerde metalen elementen. U kunt ze combineren met oude stationsklokken en andere eigenzinnige verzamelobjecten.

De juiste foto voor de lijst in shabby chic

Hier presenteren wij u twee inlijstmogelijkheden. Ze liggen allebei in de lijn van shabby chic, maar elk legt de nadruk op een ander aspect.

1.Gewreven geschaafde lijstprofielen: Maak een reis terug in de tijd

U kunt een historisch effect creëren door foto's in sepia of zwart-wit in te lijsten met gewreven geschaafde houten lijsten. Een passe-partout rondt uw foto in een shabby chic lijst perfect af. Thematisch gezien zijn reisfoto's waarop gebouwen met een rijke geschiedenis te zien zijn, bijvoorbeeld barokke kerken, steegjes in Venetië of dromerige binnenplaatsen van oude kloosters en overwoekerde kastelen, de beste keuze.

2.Subtiele speelsheid: Motieven in waterverf

De profielen van de lijsten in shabby chic scoren met subtiele speelsheid. Als u dit aspect wilt benadrukken, raden wij u aan foto’s te nemen die een effect creëren met dezelfde eigenschap. Geschikte motieven zijn aquareltekeningen en motieven in waterverf. Bovendien zijn de waterige lijnen in overeenstemming met de spirit van shabby chic: Het aantrekkelijke van deze schildertechniek is dat niets kan worden vervalst. De getekende penseelstreek is definitief. Loopt de penseelstreek anders dan de kunstenaar oorspronkelijk had bedoeld, dan moet hij deze elders in de beeldcompositie integreren, zodat de "vergissing" niet meer opvalt, of hij moet het schilderij opnieuw beginnen.

De wandgalerij met fotolijsten in shabby chic

Fotolijsten in shabby chic geven uw wandgalerij een romantisch tintje. De profielen hebben meestal subtiele kleuren en het hout eronder is sowieso veelzijdig. Ze harmoniëren met fotolijsten van dennenhout in natuur en met witte of zwarte houten fotolijsten. Wij raden u aan te kiezen voor fotolijsten met hoekige vlakke profielen. Voor de lijstaccenten in de wandgalerij passen fotolijsten in shabby chic met antieke lijsten in goud en met witte houten lijsten uitstekend bij elkaar. Ben u op het vlak van interieur sowieso al een fan van shabby chic? Waarom vult u uw prachtige meubels in ouderwetse chic dan niet aan met verschillende bloemmotieven in uw wandgalerij, zoals lavendelvelden die zich uitstrekken tot aan de horizon en close-ups van prachtige pioenrozen.

Geschikte motieven voor shabby chic op een rij:

  • Voor een historisch effect kiest u foto's in zwart-wit en in sepia met een passe-partout.
  • In harmonie met de geschaafde lijstprofielen: Kies voor vakantiefoto's van gebouwen met een rijke geschiedenis, oude steegjes van zuidelijke steden en romantische kasteeltuinen.
  • Om de aantrekkingskracht van het unieke te onderstrepen, lijst u kunstwerken in aquarel en waterverf in.
  • Een bloementhema voor uw wandgalerij geeft de kamers een romantisch, landelijk tintje.

Fotolijsten in shabby chic

In overeenstemming met het shabby chic motto zijn opgeruwde houten fotolijsten prachtig imperfect. De lijstprofielen in used-look geven deze romantische modellen een uniek karakter. Wij zijn er zeker van dat u een foto hebt die perfect past bij deze bijzondere fotolijsten.