Categorieëen

Det lijst correct ophangen

Hoe hang ik een lijst correct op? Waarschijnlijk heeft iedereen van ons deze taak al voor zijn rekening genomen en weet dus dat het een echte uitdaging kan worden. Het gaat niet alleen om het rechtop hangen van een foto of beeld, het gaat ook om het veilig ophangen ervan.

Hangen op ooghoogte

Verschillende factoren spelen hierbij een rol. Om het lijstje optimaal aan te passen aan de muur en eventueel aan reeds bestaande lijsten, staan u enkele eenvoudige hulpmiddelen ter beschikking: U bent al grotendeels uitgerust met een potlood, meetlint, spijkers en een hamer. Om te bepalen op welke hoogte uw foto of beeld precies moet hangen, is het raadzaam om het object met behulp van een andere persoon voor de muur te houden en het effect van een bepaalde afstand te controleren. Als algemene regel geldt dat het middelpunt van het onderwerp zich ongeveer op ooghoogte met de kijker moet bevinden. Op deze manier kan het beeld alleen maar intensief worden ervaren, want als u op uw tenen of knieën moet gaan staan om er een goed beeld van te krijgen, dan is het vanzelfsprekend dat u in deze ongemakkelijke positie zo min mogelijk tijd wilt doorbrengen. Maar dat zou natuurlijk jammer zijn als u een schilderij, een foto of een ander kunstwerk dat u in een lange en zorgvuldig geselecteerde fotolijst hebt geplaatst om het steeds weer in alle rust te kunnen bewonderen, wilt ophangen..

Nauwkeurig werken vanaf het begin

Als u kleine tot middelgrote formaten gebruikt, is het voldoende om uw lijst met een spijker op te hangen, die u in de vooraf bepaalde en gemarkeerde positie aan de muur rijdt. Afhankelijk van de aard van het frame kunt u het object direct op de spijker plaatsen of een ringvormige houder aan de achterwand bevestigen. Deze wordt in het midden van het bovenste derde deel van het totale oppervlak geplaatst. Hoe nauwkeuriger de procedure, hoe gemakkelijker het is om de fotolijst direct daarna op te hangen. Voeg indien mogelijk een waterpas toe. Het is de moeite waard om vanaf het begin een grotere inspanning te doen, want eventuele reparaties kunnen vervelend en zenuwslopend zijn. .

Veiligheid voorop

Det lijst correct ophangen

Naast de esthetische eisen waaraan de presentatie van een lijst moet voldoen, speelt ook de stabiliteitsfactor en dus de veilige ophanging een belangrijke rol. Hierbij moet worden opgemerkt dat zowel het inbrengen van de spijkers of schroeven in de muur als de beugels op het lijstje zelf verschillende veiligheidsniveaus kunnen belichamen. Vanaf een formaat van 30 x 40 cm is het aan te bevelen om twee beugels aan de achterwand van het frame te bevestigen in plaats van slechts één beugel. In dit geval worden deze ook in het bovenste derde deel gemonteerd, op regelmatige afstand van elkaar. Spijkers en schroeven kunnen worden versterkt door het gebruik van deuvels. Dit is vooral geschikt als uw lijsten bijvoorbeeld van massief hout zijn en dus al een goed eigen gewicht hebben. Voor zeer zware constructies moeten de beugels ook stabieler zijn, wat u kunt bereiken met metalen oogjes op canvas banden, oogjes met metalen banden of ringbouten van metaal, die u met robuuste draad verbindt. Uiteraard kunt u het benodigde materiaal verkrijgen bij de vakhandel, waar u desgewenst ook professioneel advies en instructies kunt krijgen.


Kleine 1x1 op het gebied van hangers, stands, oogjes & bevestigingen

Bij de keuze van een geschikte lijst moet rekening worden gehouden met veel kleine details, zodat het jarenlange plezier in de ingelijste kunstwerken behouden blijft. Meestal wordt eerst gekeken naar het formaat, het materiaal en de kleur van het frame. De opschorting van het beeld moet echter even zorgvuldig worden overwogen. Dit zijn kleine, meestal onzichtbare framedelen die zich op de achterwand van het lijstje bevinden en een essentiële rol spelen bij de vraag naar stabiliteit, duurzaamheid en uitstraling. Rechte ophanging is een uiterst belangrijk kenmerk van een succesvolle, professioneel ogende beeld of fotopresentatie, daarom is ophanging een zeer belangrijk punt bij de keuze van een beeld of fotolijst.

Hangers en sokkel voor lijsten

Kies de juiste haak

In het algemeen moet gezegd worden dat de schorsing altijd met zo min mogelijk inspanning moet worden uitgevoerd. Bij de installatie moet ervoor worden gezorgd dat het kunstwerk niet optimaal wordt belast of zelfs niet wordt beschadigd. In het volgende willen we u graag enkele verschillende ophangoplossingen en bevestigingen voorstellen, die u kunnen helpen bij de keuze van de lijst:

Jag hangers zijn zeer populair, goedkoop, handig en stabiel en zijn te vinden op veel lijsten. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en afmetingen, die in aanmerking moeten worden genomen, afhankelijk van het frameformaat en het beeldmedium (gewicht). Over het algemeen worden ze echter gebruikt voor kleinere en middelgrote formaten en zijn ze volledig onzichtbaar voor de kijker. Hierdoor kunnen het beeldmotief en het frame in een unieke harmonie worden genoten zonder dat het oog wordt afgeleid door een ophanging. De zigzag hangers zijn veelzijdig en flexibel in gebruik. Dit betekent dat ze niet in het midden geplaatst hoeven te worden, maar dat ze ook gemakkelijk verplaatst kunnen worden als de foto of het beeld scheef komt te staan. Jag hangers worden ook vaak gebruikt wanneer een foto of beeld met twee hangers aan de muur moet worden bevestigd vanwege het formaat. Afhankelijk van de grootte van de foto/beeld of lijst zijn er daarom kleine getande en bredere tand- en tandhangers.

Speciaal voor kleine houten fotolijsten worden vaak driehoekige hijsogen gebruikt - optioneel in puntige en stompe uitvoering. Deze hanger wordt ondersteboven op het frame gemonteerd en bij het ophangen naar boven gevouwen, waardoor een neutrale, bijna onzichtbare beeldweergave mogelijk is. Praktisch gezien zijn noch de top van het driehoek, noch de spijker zichtbaar aan de rand van de afbeelding - stijlvol en ongecompliceerd. Dit type ophanging wordt vaak gebruikt voor kleine, lichte frames, omdat de ogen zijn gemaakt van vrij flexibel messingdraad. Door hun gewicht worden grote formaten beter gepresenteerd met fotodraad of Lotfix hangers.

Beeld of fotodraad als populaire, robuuste en optisch aantrekkelijke manier om te werken

De reeds genoemde beeld fotodraad is een andere populaire methode van ophanging. Het bevestigingsproces klinkt ingewikkelder dan het in werkelijkheid is: de beeld of fotodraad wordt bevestigd aan twee ronde hangers of metalen oogplaten in de zijpoten van het frame. De keuze van de beeld of fotodraad leidt tot een uiterst evenwichtige en harmonieuze manier om het beeld weer te geven, omdat de belasting aan beide zijden van het frame wordt verdeeld. Met bredere profielen, natuurlijk, meerdere spijkers waarover het touw dan uitrekt, kan het touw extra ondersteuning bieden. Veiligheid en stabiliteit zijn bijzonder belangrijk bij deze oplossing. Beelddraad wordt ook vaak gebruikt voor tentoonstellingen in galerieën en musea.

Vooral voor grootformaat schilderijen met een merkbaar gewicht ligt het gebruik van beeld of fotodraad voor de hand, omdat deze vaak evenwichtiger moeten zijn dan een eenvoudige poster door een zwaar, kleverig kleurenpalet of een andere uitgesproken kleurapplicatie, en door verschillende soorten bindmiddelgebruik. Een belangrijk kenmerk van de beeld of fotodraad - die van invloed is op het uiterlijk - is echter de lichte voorwaartse helling die terugkeert naar het beeld. Ook de grootte van de ronde hangers is bepalend: hoe verder ze uit de bovenrand van het beeld of de foto steken, hoe meer het beeld of de foto de ruimte in schuift. Hier is het de moeite waard om te proberen, omdat prentendraad niet voor elk kunstwerk geschikt is en niet in alle kamers of inrichtingsstijlen past. Voor een eenvoudige, neutrale fotopresentatie en een opeenstapeling van lijstjes op een klein oppervlak wordt de voorkeur gegeven aan kleine hangers en oogjes.

Lijsten gemakelijk met een zeil ophangen

Het voordeel van hoekmontage

De breedte van het frameprofiel speelt ook een belangrijke rol bij de keuze van de perfecte hanger. Vooral bij grote formaten moet hiermee rekening worden gehouden bij het gebruik van de ophanging. Maar ook bij kleine formaten is het aan te raden om de ophanging precies in het midden van de bovenste strook te vermijden, omdat het profiel anders snel naar boven kan buigen of uitpuilen, wat leidt tot een onaantrekkelijk en onevenredig beeldeffect. Voor smalle stroken zijn ook de zogenaamde Lotfix hangers, geschikt, die driehoekige, gladde of schelpvormige herkenningstekens hebben. Ze geven het lijstje extra stabiliteit door hun ingenieuze hoekmontage, die precies boven de verstekken is geplaatst. De schelpvorm wordt vaak gebruikt voor, vlakke ruggen, de vlakke versie wordt gebruikt voor lage achterwanden.

Natuurlijk zijn er ook speciale hangers voor affiches en posters, die zeker allemaal al eerder gezien zijn. Deze hebben flexibiliteit en elasticiteit en kunnen slechts een geringe belasting dragen. Vaak zijn ze gesneden uit karton, stof of rubber, hebben een bloemvormige of hoekige buitenkant en zijn ze voorzien van een koord of een messing beugel. Bijzonder populair in de handel is de hekhanger van huidlijmrubber met driehoekige oogjes, die door middel van bevochtiging kleeft en tot 1,2 kg kan dragen.

Achterwand voor de tafel

Stijl bij massa

Für die Befestigung und Hängung von großen und schweren Bilderrahmen werden Schwerlastaufhängerwinkel verwendet. Diese können eine Traglast von bis zu 20 kg halten. Dabei wird nicht nur die obere Profilseite des Rahmens bearbeitet, es werden zudem auch die unteren Rahmenecken mit Gegenwinkeln ausgestattet, welchen den unteren Gehrungen verstärkten und sicheren Halt bieten.

Eine weitere, nicht wegzudenkende Gattung im Kontext der Aufhänger sind die Diebstahlsicherungen. Lesen Sie mehr über die präzise Montage und komplexe Zusammenarbeit von Sicherungsplatten, Haltewinkeln und T-Schrauben in unserem Artikel über die Aufhängesysteme für maximale Sicherheit.

Sie möchten Ihre Lieblingswerke aufhängen, wohnen aber unter Dachschrägen? Kein Problem! Finden Sie hier heraus, wie Sie direkt an die Schrägen hängen oder wie Ihnen Galerieschienen behilflich sein können.

Het opzetten en ophangen van het systeem

De eenvoudigste manier om een foto of beeld te presenteren is natuurlijk door deze op te zetten. Dit werkt bijzonder goed met foto- en portretframes, maar ook met kleine landschapsfoto's en familiefoto's. Een stabiele standaard, die diagonaal op de achterwand loopt, maakt de positionering in staand en liggend formaat mogelijk. Persoonlijke foto's maken ze prachtig op bureaus, desserts of in de woonkamer.

Over het algemeen volstaat een eenvoudige spijker om een ingelijste foto of beeld op te hangen. Zorg ervoor dat u de spijker van bovenaf diagonaal in de muur rijdt, zodat deze niet te ver van de muur uitsteekt en het gewicht in het midden in balans is. Dit heeft invloed op de hoek, wat cruciaal is om te voorkomen dat uw foto te ver van de muur uitsteekt. Met deze tips ben je een stap dichter bij een evenwichtig totaalkunstwerk.