Categorieëen

Een creatieve hobby die ontspant

Gaat het bij Diamond Painting om het schilderen van diamanten? Of beschrijft deze Engelse naam veeleer het tekenen van diamanten, zij het met aquarel, acryl, krijt of olieverf? "Diamond Painting" kan noch met schilderkunst, noch met enige andere artistieke activiteit worden vergeleken, waaraan men op het eerste gezicht omwille van de naam zou kunnen denken. Wat is Diamond Painting dan wel? In dit artikel laten wij u kennismaken met deze buitengewone hobby. En wie weet, misschien krijgt u ook zin om met deze creatieve en tegelijk ontspannende vrijetijdsbesteding te beginnen.

U kent Diamond Painting al? Is uw Diamond Painting motief al klaar en bent u nu op zoek naar de juiste fotolijst om uw fonkelend motief op een passende manier te presenteren? In dat geval gaat u direct naar de punten 6 en 7 en krijgt u alle antwoorden op uw vragen.

Wat is Diamond Painting?

Fonkelende motieven maken

Als we de Engelse term "Diamond Painting" letterlijk vertalen, stellen we ons voor diamanten te schilderen of te tekenen. In feite heeft deze activiteit echter niets met schilderen te maken. Wat de diamanten in de naam betreft, hopen we dat we u nu niet teleurstellen: Een Diamond Painting set wordt geleverd zonder echte edelstenen, maar de steentjes die erin zitten glinsteren bijna net zo mooi dankzij hun facetafwerking. De meeste leveranciers vullen de setjes met geslepen strassteentjes of plastic steentjes, soms met steentjes van kunsthars.

Bij Diamond Painting worden deze steentjes, die een doorsnede van ongeveer 3 millimeter hebben, met een waxpen op een zelfklevend canvas bevestigd. Het canvas is al bedrukt met het door u gekozen motief. Plak de gekleurde steentjes in het juiste kleurveld op het doek en creëer zo geleidelijk een prachtig fonkelend motief.

Vrijetijdstrend Diamond Painting

Hebt u ook zin gekregen om ‘s avonds met Diamond Painting tot rust te komen? U zult snel ontdekken hoe leuk het is om de kleine steentjes te hanteren en dan een glinsterend kunstwerk in uw handen te houden. Deze creatieve hobby belooft niet alleen plezier, maar bevordert ook de concentratie. Het is het ideale compromis voor al diegenen die graag hun handvaardigheid tonen, maar daarbij graag begeleid willen worden omdat hun eigen inspiratie hen in de steek laat.

Overigens sluit Diamond Painting zich hiermee aan bij andere vrijetijdstrends die ook beginners uitnodigen om creatief te worden, zoals de strijkkralen van het Zweedse bedrijf Hama en schilderen op nummer. Terwijl het laatstgenoemde al in de jaren 1950 de harten van alle hobbyisten wist te veroveren, is Diamond Painting nog een zeer recente uitvinding. Zou u gedacht hebben dat de eerste Diamond Painting in 2015 werd voltooid? Schilderen op nummer, Diamond Painting en strijkkralen- we hebben u gewaarschuwd: Deze hobby's zijn verslavend!

Wat zit er in een Diamond Painting set?

Pen en steentjes in verschillende kleuren

Laten we eens nader bekijken welke onderdelen er in zo'n Diamond Painting set zitten:

 • Diamanten gesorteerd op kleur. De glittersteentjes zijn rond of vierkant en hebben een diameter van maximaal 3 mm. De onderkant is vlak, terwijl de bovenkant aan verschillende zijden is afgeschuind en daardoor het licht weerkaatst als een diamant. U hoeft zich trouwens geen zorgen te maken als de ene of de andere diamant verloren gaat, want de leveranciers van de knutselsets sturen altijd ongeveer 20 procent meer steentjes mee dan nodig zijn voor het motief.
 • Als werkoppervlak ontvangt u een zelfklevend canvas bedekt met een fijne en transparante folie, die u tijdens het werken geleidelijk kunt lostrekken.
 • De pen als werkinstrument waarmee de glittersteentjes één voor één op het canvas worden geplakt.
 • Wax waarin de punt van de pen wordt geprikt om de glittersteentjes op te pakken. De wax dient als extra lijm voor de diamanten op de canvas.

Ronde of vierkante steentjes kiezen?

U kunt een Diamond Painting met ronde of vierkante glittersteentjes maken Wat zijn de voor- en nadelen? AllesLijsten.nl legt het uit:

Ronde steentjes

 • Ronde steentjes hebben een diameter van 2,8 mm.
 • Voor diamond painters met geen of weinig ervaring zijn ronde steentjes zeer geschikt omdat ze makkelijker kunnen worden opgeplakt.
 • De motieven met ronde fonkelende steentjes geven een briljanter effect dan die met vierkante diamanten. Wel blijft er tussen de afzonderlijke ronde diamanten nog wat ruimte, wat betekent dat u altijd stukjes van het canvas zult blijven zien.
Een mooie hobby voor groot en klein

Vierkante steentjes

 • Vierkante steentjes hebben een diameter van 2,5 mm.
 • Geschikt voor gevorderde diamond painters, omdat de vierkante glittersteentjes precies op elkaar moeten aansluiten, in tegenstelling tot de ronde. Sommige hobbykunstenaars gebruiken daarom een pincet.
 • De vierkante diamanten geven uw schilderij de aanblik van een mozaïek. Aangezien de vierkante diamanten aan de vier randen dicht bij elkaar kunnen worden geplaatst, zijn er meer raakpunten tussen de afzonderlijke diamanten dan bij de ronde stenen. Het onderliggende canvas wordt volledig bedekt.

Tip AllesLijsten.nl: Hebt u nog geen ervaring met Diamond Painting? Kies voor uw eerste poging twee motieven in kleine afmetingen, één met ronde en één met vierkante steentjes. Zo kunt u vrijblijvend uitproberen welke vorm het beste bij u past voordat u aan een veeleisender en tijdrovender project begint.

Diamond Painting motieven: Formaten en motieven

Er zijn verschillende soorten lijmsets op de markt: Schilderijen in klein formaat die ideaal zijn voor beginners en kinderen, schilderijen in middelgroot en groot formaat voor werk dat wat meer geduld vergt. De motieven zijn heel verschillend. Steden, landschappen, dieren, bloemen, fantasie of abstract: er is voor elk wat wils. Sommige Diamond Painting aanbieders bieden zelfs een gepersonaliseerde service aan: U kunt uw eigen foto insturen, die dan door de aanbieders wordt omgezet in een uniek diamantborduurwerk.

Zorg ervoor dat de afmetingen van uw gepersonaliseerde Diamond Painting groot genoeg zijn, anders ziet het er te gepixeld uit.

Hoe groter het is, hoe beter en duidelijker de details van de foto zullen overkomen..

Tabel meest voorkomende formaten Diamond Painting

 • 20 x 30 cm (klein formaat, perfect voor beginners)
 • 30 x 40 cm (klein formaat, perfect voor beginners)
 • 40 x 50 cm (standaardformaat)
 • 60 x 80 cm (goede beeldkwaliteit)
 • 60 x 90 cm (groter formaat, goede beeldkwaliteit)
 • 70 x 90 cm (groter formaat, goede beeldkwaliteit, voor gevorderden)
 • 80 x 100 cm (beste beeldkwaliteit, voor gevorderden)

Diamond Painting inlijsten

Eindelijk, na uren geduldig werken, is uw Diamond Painting klaar! Presenteer uw werk in een mooie fotolijst. Welk lijstprofiel en welk lijsttype komen in aanmerking? En moet u kiezen voor een lijst met of zonder inlijstglas?

Fotolijsten met inlijstglas

Het reliëf van de zelfklevende motieven is de reden voor hun originaliteit, en daarom speelt u misschien met het idee om een lege lijst (zonder glas en met achterwand) te kiezen voor uw kunstwerk. De glittersteentjes kunnen echter van het canvas loskomen als ze aan de zon of een andere warmtebron worden blootgesteld. Daarom raden wij voor Diamond Painting motieven een fotolijst met glas aan. Opdat de fonkelende steentjes niets van hun schitterende glans verliezen, kiest u voor antireflecterend glas of museumglas, die storende lichtreflecties van lichtbronnen tot een minimum beperken. Nog een voordeel: Juist omdat het een motief met reliëf is, kan zich na verloop van tijd stof ophopen tussen de steentjes. Met een fotolijst met glas is uw Diamond Painting beschermd tegen vuil.

Afstandslijsten

Fotolijsten met afstandshouder

Voor motieven met reliëf raden wij altijd fotolijsten aan met een diepe sponning of met een afstandshouder, omdat dit de meest esthetische oplossing is. Deze afstandshouder zorgt, zoals de naam al zegt, voor een afstand tussen het inlijstglas en het ingelijste voorwerp.

Aangezien uw Diamond Painting op een canvas wordt gemaakt, heeft deze veel spanning nodig om strak te blijven. De Diamond Paintings hebben te weinig rand om op een spieraam te worden gespannen. Daarom raden wij u aan het motief met een lichtgewicht schuimplaat of archiefkarton te lamineren alvorens het in te lijsten.

Ontdek de fotolijsten van de serie 810 en 820 met afstandshouder van de Nederlandse lijstenfabrikant BARTH.

Een nadeel van deze oplossing: De druk van het inlijstglas waarmee de diamanten worden gefixeerd, ontbreekt.

Standaardlijsten

Een standaardlijst (geen wissellijsten) heeft de voorkeur, juist omdat het glas en de achterwand voldoende druk creëren om het motief op zijn plaats te houden. Kies uit ons ruim assortiment:

Opgelet: Bestel uw fotolijst in het buitenformaat van uw motief. Nog niet helemaal duidelijk? Lees dan ons Artikel over het juiste formaat van de fotolijst.

Gewoon ontspannen en… creatief zijn!

Sciencefiction heef tal lang voorspeld dat de 21e eeuw de geschiedenis van de mensheid zal ingaan als het tijdperk van de technologie. Auteurs en filmmakers zagen echter een subtiel detail over het hoofd: Ook al zijn sociale netwerken, virtuele spelwerelden, onlinemeetings en slimme huizen onmisbaar geworden in ons dagelijks leven, we beleven er nog steeds onvergelijkbaar veel plezier aan als we onze handen kunnen gebruiken voor creatieve doeleinden. Handwerken, doe-het-zelf, schilderen, naaien en andere knutselactiviteiten in onze vrije tijd ontspannen onze ogen en geest. Werken met materialen als wol, hout, steen, verf, papier en stof geeft ons een bevredigend gevoel omdat we concrete (kunst)objecten maken waar we trots op zijn en die ons afleiden van de dagelijkse beslommeringen. Het digitale leven heeft het analoge dus geenszins vervangen.

Hebt u al eens gehoord van Digital Detox? Dit is een digitale ontgiftingskuur, waarvan het succesvolle verloop geheel in uw handen ligt. Wat moet u er voor doen? Heel eenvoudig: Druk op de uitknop van uw computer en verban het blauwe licht van het scherm uit de kamer, activeer de vliegtuigmodus op uw mobiele telefoon en doe nieuwe energie op door schitterende Diamond Paintings te maken.