Categorieëen

Schattenfugenrahmen
Bilderrahmen mit Schattenfuge für bespannte Keilrahmen

Schaduwvoeglijst voor beelden op brancardkaders

Bij het kiezen van een geschikte lijst is het altijd de moeite waard om wat tijd te investeren, omdat het scala aan materialen, profielen, kleuren en glazen overweldigend kan zijn. Zo lijken schaduwvoegframes in naam ongebruikelijk, maar hun betekenis is vrij eenvoudig en logischerwijs afgeleid van de functie van dit frametype: Schaduwspleetframes worden gebruikt voor het elegant inlijsten van doeken gespannen op brancardframes en zijn een moderne en ongewone vorm van beeldpresentatie. De enorme lichtheid die een schilderij op deze manier ervaart inspireert velen en helpt het schaduwvoegframe tot grote populariteit.

Dit is deels te wijten aan het feit dat de digitale fotografie zich enorm heeft ontwikkeld en gevestigd, maar ook aan het feit dat het een wijdverbreid en steeds populairder wordt bij het grote publiek. Tegenwoordig is het heel eenvoudig om foto's te ontwikkelen, te presenteren in grote formaten en af te drukken op canvas. Zo heeft u bijvoorbeeld geen "oude olievlek" meer nodig voor de schaduwvoeg, maar kunt u net zo goed een abstracte zwart-wit foto of een pop art graphic omsluiten: Essentieel voor een tijdloos, fris interieurdesign! Een perfecte en langdurige visuele ervaring wordt gegarandeerd door het gebruik van een schaduwvoegframe.

Het schaduwvoegframe bestaat al lang, maar is de laatste 40 jaar weer erg populair geworden. Met de toenemende populariteit van grootformaat fotoprints beleeft dit type lijst een renaissance.

De afstand tussen de afbeelding en het schaduwvoegkader ligt tussen 5 en 12 mm. Hierdoor wordt het beeld optisch losgekoppeld van het frame en krijgt het een extra diepte-effect en een eigen karakter. De afbeeldingen in het schaduwvoegkader mogen niet hoger zijn dan de poot van het kader, anders lijdt de optische indruk.

Schaduwvoeglijst Metropolitan van Nielsen

Het schaduwvoeglijst aka Guggenheim lijst

Schaduwvoegen kunnen worden gemaakt van hout of aluminium, die vervolgens direct op het doek worden vastgeschroefd, gespannen op het frame van de brancard. De schaduwvoeg tussen beeld en kader lijkt op de vorm van een L, daarom wordt het ook wel een L-profiel genoemd. Schaduwgatenlijsten worden ook wel schilderijrekken of Guggenheimlijsten genoemd, omdat ze een speciale vorm van "vrijstaande lijsten" hebben, die voor het eerst werd gebruikt in het Guggenheim Museum in New York. Deze lichte vorm van kadrering gaat gepaard met een zwevend effect, dat het gevolg is van de afstand tussen de rand van het doek en het frameprofiel. Het resulteert in een aangename diepgang van de focus. Haar werk is omgeven door een massief frame, maar lijkt er openlijk in te zweven. De verwijzing naar het zwevende effect is ook te zien in de vertaling van de schaduwvoeg in het Engels, dus hier wordt het dan "canvas floater" genoemd.

Omdat een brancardkaderafbeelding direct op het schaduwvoegkader wordt geschroefd of gedeeltelijk wordt verlijmd, is het schaduwvoegkader niet geschikt als afneembaar kader in vergelijking met een fotolijst van hout of aluminium. Geen probleem - als je eenmaal je doek in de schaduwvoeg hebt opgehangen, wil je niets meer veranderen!

Solomon Robert Guggenheim (1861-1949) komt uit een joodse familie die in 1847 uit Zwitserland naar de VS emigreerde. Hij was de oprichter van het Guggenheim Museum in New York.

Wat schaduwvoeglijsten niet kunnen doen

Schaduwvoegframes zijn echter niet geschikt voor alle afbeeldingen, omdat het ontbrekende glasplaatje het beeld niet beschermt. Bovendien laten ze al kleine ongelijkheden in de beeldformaten zien, die vooral bij uitgerekte schermen, die graag uit de hoek lopen voorkomen.

Met een schaduwvoeglijst heeft men echter de prachtige gelegenheid om het kunstwerk in zijn geheel te presenteren, want ook na het inlijsten blijft het beeld zichtbaar en de plastische indruk, evenals de oppervlaktestructuur volledig behouden. Een schaduwvoegframe werkt volledig zonder glasplaat.

Geschikte beeldmedia voor het schaduwvoeglijsten

Of het nu gaat om een traditionele olieverf of acrylverf, een aquarel of tapijtwerk - met een schaduwvoeg heeft u altijd gelijk. Met zijn eenvoud, zelfs elegantie en schijnbaar moeiteloze lichtheid, wordt het de belangrijkste focus in veel ruimtelijke omgevingen.

Even spannend is het inlijsten van fotoprints op aluminium dibondplaten, die aan elkaar gelijmd zijn met de schaduwvoeg. De metallic glinsterende glans, zwevend in de schaduw en omgeven door een stevig frame, lijkt mysterieus en ongelooflijk luxe. Een visuele ervaring van een bijzondere soort en onder zeer gunstige omstandigheden. Afhankelijk van de kwaliteit van het verwerkte materiaal en natuurlijk de grootte van het kunstwerk kunnen schaduwvoegframes al tegen lage prijzen worden gekocht.

Aluminium wordt vaak gebruikt voor het inlijsten van foto's, terwijl houten lijsten er heel huiselijk uitzien en individueel in de schaduw en in kleur gestructureerd zijn. Dit betekent dat schaduwvoeglijsten ook kunnen worden aangepast aan het beeldmotief, de sfeer van de basistoon en de algemene inrichtingstrend, waardoor ze zeer veelzijdig en populair zijn.

Schaduwvoegljst van Nielsen

Een multifunctioneel talent

Het frame heeft niet alleen optisch uitstekende kwaliteiten, maar combineert ook esthetiek en functie op een speelse manier. Het kunstwerk toont zijn natuurlijke kant in de schaduwvoeg en is tegelijkertijd optimaal beveiligt, wat vooral van belang is bij het ophangen en transporteren. Dit zorgt ervoor dat de hoeken en randen van het doek veilig en stevig zijn ingelijst en niet beschadigd kunnen worden.

In een galery-wrap, waarin het doek rond de randen van het brancardkader is getekend, komen al snel lelijke spatten van verf en strepen tevoorschijn, die zichtbaar zijn in het zijaanzicht van het beeld. Deze onooglijke eigenschap is verdwenen met een schaduwvoegframe. Hoewel de randen lichtjes open zijn, duiken ze op een ongelooflijk gladde manier in de donkere kloof tussen kader en beeld en tonen ze uw kunstwerk in frontaal zicht met een prachtige rand.

Creatieve enscenering in een eigen klasse

Schaduwvoegframes zijn de optimale oplossing als u uw canvas effectief wilt ensceneren. Een belangrijk aspect hierbij is de robuuste constructie van het frame, die een hoge stabiliteit en een lange levensduur biedt zonder het te verzwaren of te beperken. Optisch gezien vertonen schaduwvoegframes een enorme verscheidenheid aan materialen en kleuren. Van eenvoudige, aardse natuurtinten tot matte metallic-looks, ze zorgen er altijd voor dat uw kunstwerk op de voorgrond komt te staan. Ontdek uw creatieve kant met een schaduwvoeg, het speciale Bfotolijstje voor canvas!

Verder van deze thema