Categorieëen

Petersburger ophanging
Zoals in een palais.....

Er zijn vele manieren om thuis stijlvol foto's te organiseren. U hoeft geen curator te zijn om de vele mogelijkheden voor verschillende positioneringsvarianten te zien. Naast fotolijsten, die zowel in staand als liggend formaat kunnen worden gebruikt, galerijrails en fotolijsten voor de opstelling, zijn er ook talrijke ophangmogelijkheden. Een van de meest populaire: de Petersburg ophanging. Maar wat is het precies en hoe doet u het thuis? Hier komen we tot op de bodem van deze vragen en komen we er achter.

Waar komt de Petersburger Ophanging vandaan?

Waar het speciale soort foto-arrangement vandaan komt is niet moeilijk te raden: uit Petersburg! De prachtige stad in Rusland heeft een wereldberoemd groot tentoonstellingscomplex: De Hermitage. Het heeft uitbundig opgehangen muren in de stijl van de Petersburgse Ophanging. De Hermitage is een van de bekendste musea ter wereld en heeft vijf gebouwen, 350 tentoonstellingszalen en dus veel muren, die met veel kunst zijn opgehangen. 2,7 miljoen exposities sieren de muren van deze beroemde gebouwen. Dat is iets meer dan wat we thuis hebben. Toch zijn de kunstwerken in onze eigen woning soms evenveel waard voor ons, vandaar dat we de bijzondere beeldvorming uit de traditie van deze Russische tentoonstellingsruimtes hebben overgenomen. In de geschiedenis van de Petersburgse Ophanging, ook wel Salon hanger genoemd, was het belangrijk om te inspireren met de massa aan foto's en prachtige lijsten. Het was niet zozeer een kwestie van elk individueel kunstwerk als wel van een harmonieuze en overweldigende totaalindruk.

Petersburger ophanging - goed gedaan

Tot op deze dag kunt u de Salon Hanger nog steeds op verschillende plaatsen zien en genieten van het uitzicht. Vooral in paleizen wordt kunst vaak op deze manier gepresenteerd. Dat kan ook thuis. Er zijn talrijke variaties op de esthetische conventies van de St. Petersburg Ophanging uit de late Renaissance. Een Petersburg Ophanging kan er thuis bijna minimalistisch uitzien, als u wilt. In het volgende leert u iets over de mogelijkheden van het organiseren van lijsten op een muur als esthetisch ensemble.

Overigens zijn er geen regels: wat u leuk vindt is toegestaan! Frames en geschilderde afbeeldingen zoals foto's kunnen in alle kleuren, vormen en maten worden gebruikt. Of het nu gaat om een overdekt doek of ingelijste foto's in lijsten van hout, aluminium, kunststof of kaderloze fotohouders - alles vindt zijn plaats in de Petersburgse Ophanging.

De onzichtbare lijn – de randophanging

Als u kiest voor een luxueuzer wandontwerp, met meer dan één foto, doet de vraag zich voor hoe u deze foto's of beelden organiseert. Een onzichtbare hulplijn is hierbij behulpzaam, waarop men zich kan oriënteren. Deze loopt meestal horizontaal en evenwijdig aan de vloer op de geschatte hoogte waar de foto's opgehangen moeten worden. Deze hulplijn kan ook horizontaal lopen als het een smalle wand is. U kunt zelfs wat crêpetape of een touwtje gebruiken om een idee te krijgen. Deze lijn kan gebruikt worden als richtlijn voor verschillende soorten van Petersburger Ophanging:

 • De lijn kan als middelpunt dienen:
  Deze variant is vooral populair voor foto's of beelden van dezelfde grootte, maar kan ook gemaakt worden met foto's in verschillende maten. Het arrangement doet denken aan de hartslag op een ECG of de golvende weergave van een stem of geluid.
 • De lijn kan gebruikt worden als onderrand:
  De afbeeldingen worden met de onderrand op de hulplijn gemonteerd, zodat ze aan de onderkant vlak eindigen en aan de bovenkant anders als de frames van verschillende afmetingen zijn.
 • Als bovenrand:
  Dit is het omgekeerde principe van de onderste steek. De bovenste randen van het beeld vormen een denkbeeldige doorlopende lijn.
 • In het raster:
  Het is ook mogelijk om aan meer dan één hulplijn op de muur te denken. Dit is bijvoorbeeld het geval als alle schilderijlijsten even groot zijn. Dit type ophanging is iets strenger en ziet er niet zo vrij en verward uit als veel andere varianten van de salon hanger. Bij het ophangen van het apparaat moet extra voorzichtig te werk worden gegaan.
 • Zonder hulplijn:
  U kunt dus ook foto's of beelden aan de muur bevestigen. Als u geen zin heeft in strenge bestellingen, dan kunt u ook vrij rondhangen. Men denkt bijvoorbeeld aan een grote cirkel op de muur, waarin men de foto's rangschikt. Het is raadzaam om de combinatie op de grond te plaatsen voor het boren van gaten om een indruk te krijgen van het totale effect.

De sortering

Het regelen van de Petersburger Ophanging kan een delicate zaak zijn. Met een paar tips wordt het bevestigen van de lijsten en foto's of beelden echter kinderspel. Zoals hierboven vermeld, is het aan te raden om gebruik te maken van een crêpelijm om de geleidingslijn voor te stellen. Zodra de frames zijn bevestigd, wordt de tape verwijderd en hangt alles op de juiste plaats. Als u erg onzeker bent, kunt u oude kranten gebruiken en ze in de maten van de respectievelijke frames knippen. Deze kunnen dan vooraf in de gewenste compositie met een eenvoudige Tesa aan de muur worden opgehangen en kunnen zo worden beoordeeld hoe het totaalbeeld er later zal uitzien.

Petersburger ophanging to go

Als u de esthetiek van St. Petersburg thuis wilt laten hangen, maar niet barst van de creativiteit en het verlangen om een arrangement te bedenken en veel heen en weer te spijkeren, te boren en op te hangen, dan is er ook een oplossing! De kant-en-klare sets van het merk multiframes! De wandgalerijen van dit merk in de Petersburgse hangstijl zijn verkrijgbaar in verschillende maten, in verschillende opstellingen en in verschillende kleuren. De collagesets worden geleverd met een mini waterpas en een montagesjabloon dat u een 1:1 positionering geeft om uw muurgalerij naar de muur te brengen. Dankzij de meegeleverde muurhangers is het voor u kinderspel om de hangers correct en gemakkelijk te spijkeren. Met deze sets kunt u er zeker van zijn dat u een stijlvolle compositie op de muur heeft.

In de Petersburgse Ophanging worden lijsten niet zomaar als bundel in elkaar gezet, maar eerder samengebracht tot een esthetisch geheel aan de muur. Rekening houdend met de huidige woon- en inrichtingstrends heeft het merk Döhnert ook meerdere lijsten met salonhangers gecombineerd tot aantrekkelijke composities. Deze kunnen ook resulteren in een harmonieuze en aantrekkelijke opstelling in uw huis. Alle lijsten van de wandgalerijen van het merk Döhnert zijn niet alleen mooi, maar worden ook in Duitsland geproduceerd. Dit betekent dat klanten niet alleen professioneel gerangschikte lijsten ontvangen, maar ook hoogwaardige producten.

Aanrader: Als men voor veel lijsten en foto's of beelden dezelfde afbeelding of passe-partout grootte kiest, dan krijgt men een evenwichtig totaalbeeld dat niet te vermoeiend is voor het oog. Zelfs een gelijkmatige tussenruimte kan ook nuttig zijn voor een succesvolle ophanging.

Wandgalerijen met sjablonen van multiframes

Verder van deze thema